2024. április 28. - Valéria

Bajban a börtönőrök

Ötezer brit börtönőr és egyéb büntetőintézeti alkalmazott legszemélyesebb adatai után nyomoznak a hatóságok, miután az ezeket tartalmazó számítógépes adathordozónak már több mint egy éve nyoma veszett. A brit igazságügy-miniszter, aki a sajtóból értesült
2008. szeptember 7. vasárnap 12:30 - Hírextra
A News of the World, a legnagyobb brit vasárnapi lap beszámolója szerint az 500 gigabyte kapacitású, külső USB-csatlakozású merevlemezen az érintett büntetés-végrehajtási dolgozók neve, születési dátuma, társadalombiztosítási kódja és alkalmazotti nyilvántartási száma szerepel.

Az adattároló eszközt a brit igazságügy-minisztériumnak dolgozó egyik számítógépes adatfeldolgozó cég, az EDF vesztette el - mint kiderült, már tavaly júliusban, de Jack Straw, a szaktárca vezetője csak most hétvégén szerzett tudomást az esetről. A miniszter elismerte, hogy a News of the Worldtől értesült az adathordozó eszköz elvesztéséről.

Jack Straw közölte: külön jelentést kért arról, hogy miért nem értesítették az ügyről azonnal. Emellett sürgős vizsgálatot rendelt el az incidens körülményeinek és várható következményeinek feltárására, valamint a lehetséges kockázatok felmérésére.

A brit lapnak egy büntetés-végrehajtási forrás azt mondta: a szolgálat magas rangú illetékesei komoly erőfeszítéseket tettek az ügy elhallgatása végett, márpedig az eltűnt lemezen minden olyan adat rajta van, amelyre egy esetleg bosszút vagy szökést tervező bűnözőnek szüksége lehet. A forrás szerint például egy szökni készülő elítélt az adatok birtokában a család elleni fenyegetéssel próbálhat rákényszeríteni egy börtönalkalmazottat arra, hogy segítsen neki szökési terve végrehajtásában.

A brit kormánynak nincs szerencséje a bizalmas adatok kezelésével. Tavaly novemberben súlyos belpolitikai botrányt kavart, amikor kiderült, hogy az adóhivatalból nyomtalanul eltűnt két lemez, amelyeken a családi pótlékban részesülő mindegyik brit család - összesen 25 millió brit állampolgár - adatai voltak rajta, kódolás nélkül, és a két adathordozó a mai napig nem kerül elő. Gordon Brown miniszterelnök az eset után az alsóházban volt kénytelen elnézést kérni, az adóhivatal elnöke pedig lemondott.

Pár hétre rá hárommillió olyan brit adatainak veszett nyoma, akik a járművezetői jogosítványhoz szükséges elméleti vizsgára jelentkeztek, majd eltűnt egy laptop, amely a királyi haditengerészet újoncjelöltjeinek személyes adatait tartalmazta.

Idén júniusban szupertitkos kormányiratokat hagyott egy vonaton egy feledékeny brit tisztviselő. A kormány Egyesített Hírszerzési Bizottsága által készített hétoldalas jelentés az al-Kaida terrorszervezetről, valamint az iraki biztonsági erők felkészültségéről készített legfrissebb brit hírszerzési értékeléseket tartalmazta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását