2024. május 10. - Ármin, Pálma

Robot ellenőrzi a vízvezetéket

Két francia cég egy olyan önműködő berendezést fejlesztett ki, amely a vízvezeték-hálózatokban sodródva a vízszivárgás legapróbb jeleit is észleli.
2008. szeptember 6. szombat 23:15 - Hírextra
A SmartBall elnevezésű szerkezet lényegében egy habszivacsgömb, amelynek közepe alumíniumból van, benne egy nagyon érzékeny mikrofonnal, egy memóriakártyával, egy órával és egy akkumulátorral. A Science et Avenir című francia tudományos havilap internetes oldalán közölt beszámoló szerint a vízvezeték-hálózatba kívülről, valamelyik szelepen keresztül lehet bejuttatni, s több kilométeren át képes sodródni a csövekben, még mielőtt - ismét csak egy szelep segítségével - visszakerülhet a technikusokhoz. Mozgása közben a legkisebb szivárgást (annak hangját) is észleli ultraérzékeny mikrofonja segítségével - s mivel menet közben folyamatosan rádiójeleket sugároz, kívülről azonnal azonosítható a szivárgás pontos helye.

A hiba pontos lokalizálásához nincs szükség egész utcák vízhálózatának elzárására, s a csövek kiásására sem. Ráadásul ezzel a kis szerkezettel olyan, "eldugott"  csővezetékek is ellenőrizhetőek, amelyeknél eddig egyszer sem végeztek ilyen vizsgálatokat. A közép-franciaországi nagyvárosban, Dijonban már meg is kezdték a berendezés tesztelését.

Az új fejlesztés igazi jelentőségét az adja, hogy a francia vízügyi kutatóintézet adatai szerint a szivárgások miatt átlagban az ivóvízhálózatokban keringő víz 20 százaléka megy veszendőbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását