2024. április 29. - Péter

Hiller: kiemelt helyen a minőség

Ma már nem a felsőoktatási intézmények és az ott tanulók száma a meghatározó, hanem a főiskolákon, egyetemeken folyó képzés minősége - mondta Hiller István a Miskolci Egyetem szombati tanévnyitó ünnepségén, amelyen Felsőoktatási Minőségi Díjat adott át az
2008. szeptember 6. szombat 16:10 - Hírextra
A kilencvenes évek elejétől a magyar felsőoktatásban megnégyszereződött a hallgatók száma, 100 ezerről csaknem, 400 ezerre nőtt, ez a szemlélet akkor helyes volt, ám a mai globalizált világban az egyik legfontosabb és legélesebb verseny a tudásért, annak megszerzéséért folyik - mondta a szakminiszter, hozzátéve: a mennyiségi változásnak ideje volt véget vetni, a minőségre, a színvonalra kell helyezni a hangsúlyt.

Hiller István úgy fogalmazott: hisz és bízik abban, hogy a magyar felsőoktatás megfelel az új kihívásoknak, a minőség elsődlegességének, a felsőoktatás finanszírozásának és struktúrájának átalakításakor ugyanis ezt a szempontot tartotta szem előtt a kormányzat.

A szaktárca vezetője szerint a Miskolci Egyetem - amely az észak-magyarországi régió legnagyobb felsőoktatási intézménye, és amely a regionalitásra igen nagy hangsúlyt helyez - ebben a változásban élen járt, a "leginnovatívabb, legkezdeményezőbb volt".

Változás és fejlődés csak akkor érhető el, ha az unió feltételeinek megfelelően, és azt alakítva, a regionalizmusban a felsőoktatás is nagyobb hangsúlyt kap - tette hozzá.

A miniszter, amikor átadta a 14 ezer hallgatót padsoraiba tudó Miskolci Egyetem rektorának, Patkó Gyulának a Felsőoktatási Minőségi Díjat, azt mondta: ezzel nemcsak a minőségfejlesztés módszereinek alkalmazását, hanem az itteni magas színvonalú oktatást, képzést is elismerik.

A Felsőoktatási Minőségi Díjat a kormány két évvel ezelőtt azzal a céllal alapította, hogy a minőségfejlesztés módszereinek alkalmazásában kiemelkedő eredményeket és folyamatos fejlődést mutató felsőoktatási intézmények teljesítményéét elismerje.

Patkó Gyula rektor beszédében azt mondta: a Miskolci Egyetem, amely gyökereit 1735-re, a selmecbányai akadémia alapításáig vezeti vissza, jogutódként elkötelezett az oktatás színvonalának emeléséért.

A tanévet megkezdő 14 ezer hallgató közül 3.500 az elsőéves, 800 oktató és kutató dolgozik a folyamatosan fejlődő és korszerűsödő campuson - mondta a rektor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását