2024. május 2. - Zsigmond

SZDSZ: szakértői koalíció?

A Népszabadság információi szerint Fodor Gábor SZDSZ-elnök elsősorban nem is a miniszterelnök cselekvési programjáról, hanem a szakértői kormány felállításának menetrendjéről egyeztetne.
2008. szeptember 5. péntek 06:35 - Hírextra
A napilap pénteki számában megjelent cikk felidézi, hogy a liberálisok pénteken összeülő ügyvivői testülete minden bizonynyal elfogadja Gyurcsány Ferenc tárgyalásra hívó felkérését, ám az egyelőre kérdéses, hogy milyen felhatalmazással mehet egyeztetni az SZDSZ-delegáció.

A miniszterelnök ugyanis arról a cselekvési programjáról kíván tárgyalni, amit az SZDSZ a múlt héten elutasított. A liberálisok nemcsak a tartalmi kifogások miatt mondtak nemet a Megegyezés című programra, hanem azért is, mert hiteltelennek tartják a kormányfőt. A megállapodás esélye így minimális.

A lap értesülése szerint Fodor Gábor pártelnök elsősorban nem is a programról, hanem a szakértői kormány felállításának menetrendjéről egyeztetne. Szakértői kormányról viszont csak akkor lehet szó, ha már nem Gyurcsány a miniszterelnök.

Erről kellene tárgyalni a miniszterelnökkel, és ezért is tartják csapdának a kormányfő tárgyalási ajánlatát. Ráadásul, ha programvitába bocsátkoznak, színvallásra kényszerülnek az általuk követelt jelentős állami kiadáscsökkentés kapcsán - írja a lap.

Blöff vagy sem (Horn Gábor ügyvivő szerint nem az, hanem reális lehetőség), a szakértői kormány egyet jelent azzal, hogy az SZDSZ leszavazza a jövő évi költségvetést, megbuktatva Gyurcsány Ferencet, majd 2009 elején, szándékaik szerint már egy pártoktól független szakértő vezetésével állna föl új kabinet. Kérdéses, hogy ennek az elképzelésnek sikerül-e megnyerniük a többi pártot.

Nem kell mindenkinek megfelelni - nyilatkozta erről a minap Fodor Gábor, akinek szavait egyik ügyvivőtársa úgy "fordította": elég, ha a szocialistákkal sikerül megegyezni, s akkor létrejöhetne a "szakértői koalíció" - olvasható a Népszabadságban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását