2024. április 19. - Emma

Programokban gazdag ősz

Mozgalmas ősz elé néz a budapesti Magyar Fotográfusok Háza: az intézmény új kiállítóhelyet nyit, emlékdélutánnal tiszteleg Cornell Capa emléke előtt, meghirdeti a Camera Obscura fotópályázatot, valamint Látható Történetek címmel bemutatja a "Folyamatos je
2008. szeptember 4. csütörtök 15:00 - Hírextra
A Mai Manó Házként is ismert intézmény ügyvezető igazgatója elmondta: a csütörtökön nyíló Feltételes Megálló Galériát a régi Thália Stúdió helyén alakították ki. Az új kiállítóhelyet egyelőre négy hónapra adta kölcsön a Thália Színház, de a Mai Manó Ház bízik a hosszú távú együttműködésben.

A galériát az Olimpiai fotográfiák című kiállítással nyitja meg Kemény Dénes, a Pekingben aranyérmes férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Az időszakos tárlat a Kismanó Galériában megtekinthető Olimpikonok a hatvanas évektől napjainkig című kiállításhoz kapcsolódik: míg bent a házban az elmúlt évtizedek bajnokairól készült képekkel találkozhat a közönség, a Nagymező utcáról nyíló új kiállítóhelyen az MTI pekingi fotóiból válogatott egy tárlatra valót Bánkuti András.

Szeptember 10-én 17 órakor a 2008. május 23-án elhunyt Cornell Capa emléke előtt tiszteleg a ház - tájékoztatott Kőrösi Orsolya. Mint megjegyezte a Magyarországon elsősorban bátyja, Robert Capa révén ismert fotográfus maga is jelentős életművet hagyott hátra, de az International Center of Photography alapítása is az ő nevéhez fűződik.

Hozzátette: az emlékdélutánt a New York-i megemlékezéssel egy időben tartják, a kiállítást Keleti Éva fotóművész nyitja meg, a neves fotográfussal kapcsolatos emlékeit pedig Korniss Péter és Révész Tamás mondja el.

"Egy meglepetésekkel és izgalmas dolgokkal teli, nagyon nagy programsorozatra készülünk" - árulta el Keleti Orsolya: a Camera Obscura című rendezvénysorozat legfontosabb eleme a elnevezést adó műfajt népszerűsíteni hivatott nagyszabású pályázat, melyet a ház az Oktatási és Kulturális Minisztériummal közösen ír ki.

Pályázni szeptember 30-ig lehet, három kategóriában: az általános és középiskolások pályaművei mellett várják a felnőtt hivatásos vagy amatőr fotográfusok képeit is, míg a harmadik kategóriában meghívásos alapon választanak azon fotó- és képzőművészek munkáiból, akik művészi szinten használják a camera obscurát. A pályázatot egy óriási, nyersfa borítású camera obscura népszerűsíti a Nagymező utca és az Andrássy utca sarkán, ahová belépve az érdeklődők megismerhetik a rejtélyesnek tűnő, és belülről is rendkívül látványos szerkezet működését.

"Nem volt még olyan, hogy egy ősz ennyire a fotográfiáról szóljon, mint a mostani" - méltatta a következő hónapok programsorozatát Csizek Gabriella. Mint arról a Folyamatos jelen című kiállítás-sorozat kurátora és a hasonló néven megtartott Kortárs Fotószakmai Napok egyik szervezője beszámolt, szeptemberben beszélgetésekkel, szakmai programokkal ás konferenciával várják a szakmát és a nagyközönséget.

Szeptember 15-én nyílik a 2005-ben megkezdett tárlatsorozat negyedik része Látható történetek címmel, egyben a Folyamatos jelen előző három kiállításának anyagát is bemutatják - mondta el Csizek Gabriella. A Barakonyi Szabolcs, Dezső Tamás, Fekete András és Molnár Zoltán fotográfiáiból összeállított, október 16-ig megtekinthető negyedik rész az utazás, az otthon és a befogadás témakörét járja körül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását