2024. április 26. - Ervin

Pozitív a fehéroroszok "A" próbája

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) nem hivatalos, de számára biztos forrásból úgy értesült, hogy a pekingi olimpián Pars Krisztián előtt második és harmadik helyen végzett fehérorosz kalapácsvetők első doppingvizsgálata, az A próba pozitív eredményt hozo
2008. szeptember 4. csütörtök 10:24 - Hírextra
Az orosz vessport hírügynökség szerdán számolt be arról, hogy Vagyim Gyevjatovszkij, illetve Ivan Tyihon is megbukott a doppingellenőrzésen, mindkettejük szervezetében túlságosan magas volt a tesztoszteronszint az augusztus 17-i döntő után.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője, Emmannuelle Moreau az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: a NOB fegyelmi bizottsága a hónap végi ülésén tárgyalja az ügyet.
"Csalódott vagyok és nagy szomorúsággal tölt el, hogy a NOB csak az eredményhirdetés után közel másfél hónappal kíván foglalkozni az üggyel, amikor itt olimpiai érmekről, sorsokról, sportkarrierekről és esetleges rágalmazásokról van szó" - reagált Gyulai Márton a NOB közlésére.
Anasztaszija Marinyina sajtófelelős szerint a Fehérorosz Atlétikai Szövetség eddig semmilyen dokumentumot vagy egyéb értesítést nem kapott az esetleges pozitív tesztekről. Hozzátette: a két versenyző tagadja a vádakat.

A MASZ versenyszervezőktől úgy értesült, hogy a két érintett már le is mondta idénybeli három hátralévő viadalát. Így egyikőjük sem lesz ott vasárnap a szlovákiai Dubnicán, szeptember 9-én Zágrábban és a szeptember 13-14-i stuttgarti Világdöntőn.

Gyulai Márton a nap során korábban azt mondta: a NOB, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hivatalosan addig nem jelentheti be, hogy az olimpiai második Gyevjatovszkij és harmadik Tyihon doppingolt, amíg a második, úgynevezett B teszt ezt nem igazolja.

"Korábban akadtak olyan esetek, amikor a B próba más eredményt hozott, mint az A, éppen ezért nem akarnak rágalmazási pereket" - tette hozzá Gyulai Márton. "Szintén nem hivatalos, de számunkra megbízható forrásból úgy tudjuk, hogy a két fehérorosz atléta mintáját a második próbához csak szeptember 21-én akarják felnyitni.

Én viszont nem hinném, hogy addig várnának, ha már egyszer napvilágot látott az első teszt pozitív eredménye. Igaz, a WADA által akkreditált laboratóriumok maximális kapacitással dolgoznak, és nem biztos, hogy van előbb lehetőség a vizsgálat elvégzésére. Márpedig most az idő nem sürget.

A versenyzők ráadásul rendelkeznek egy olyan jogosítvánnyal, melynek értelmében amikor kinyitják a második vizsgálathoz a mintáikat, személyesen jelen lehetnek. Ezt a szándékukat viszont előre kell jelezniük. Azt nem tudjuk, hogy melyik labor elemzi Gyevjatovszkij és Tyihon mintáját" - mondta Gyulai Márton.

Amennyiben a két fehérorosz B próbája is pozitív, akkor a WADA ezt jelezi a NOB-nak, amely meghallgatásra berendelni a vétkeseket, és kötelezően felteszi nekik azt a kérdést: hogyan kerülhetett a tiltott szer a szervezetükbe.

"Itt a versenyzők elmondhatják, hogy ártatlannak tartják magát, vagy egyszerűen el sem mennek, hanem írásban jelzik, nem élnek ezzel a jogukkal. Ha véglegesen bebizonyosodik a vétkességük, elveszik az érmeket, majd azt az előreugró versenyzők olimpiai bizottságának kipostázzák. Nem akarok előrerohanni, de ha Pars megkapja az ezüstérmet, nagy ünnepséget rendezünk a tiszteletére" - fogalmazott a MASZ főtitkára.

A Magyar Olimpiai Bizottság közleményben jelezte: érthető érdeklődéssel várja, hogy a B próba igazolja-e az első elemzés megállapítását, a két atléta esetleges doppingvétségét, ami eredményük megsemmisítésével járhat.

"A pekingi doppingügyek még nem zárultak le - jegyezte meg Aján Tamás, a WADA elnökségének tagja. - A fegyelmi eljárás megindításához azonban annak egyértelmű megállapítása szükséges, hogy a tesztoszteron kívülről került szervezetükbe. Ha ugyanis, ez nem bizonyítható százszázalékosan, az eset nem minősülne doppingvétségnek. Ez az oka és magyarázata annak, hogy bár a kalapácsvető-verseny valóban augusztus 17-én lezajlott, az esetleg doppingvétség bejelentése még várat magára."

A 31 éves Gyevjatovszkijt egyszer már eltiltották, a 2000-es sydneyi olimpia után nandrolon-használat miatt 2002 szeptemberéig nem versenyezhetett. Kettejük közül a 32 éves Tyihon a nagyobb név, ő az elmúlt három világbajnokság győztese, négy éve Athénban pedig olimpiai ezüstérmet szerzett.

Pekingben a szlovén Primoz Kozmus 82,02 méterrel diadalmaskodott, Gyevjatovszkij 81,61-et, Tyihon pedig 81,51-et dobott, Pars 80,96-tal lett negyedik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását