2024. május 4. - Mónika, Flórián

Paradicsomi parkolás

Paradicsomi parkolási állapotok köszöntenek a moszkvai autósokra szeptember 10-én: kevés kivétellel megszűnnek a fizető parkolóhelyek, legalábbis egyelőre, bár alighanem sajnos csak elvben.
2008. szeptember 4. csütörtök 10:32 - Hírextra
A hivatalos döntés értelmében a hatalmas városban főleg a pályaudvarok környékén összesen 15 fizető parkoló marad 1285 autónak való hellyel. Ezeket körülkerítik, sorompóval látják el, és óránként mintegy 350 forintnyi díjat szednek, de csak októbertől, addig ott is ingyen lehet leállítani az autót. Annak, aki egyáltalán talál helyet, másutt mindenütt ingyenes lesz a parkolás, legalábbis az illetékesek reményei szerint.

A városi tanács döntése mögött alighanem az áll, hogy belefáradtak az álparkolóőrök üldözésébe. Ezek minden talpalatnyi helyért pénzt kérnek, ráadásul jóval többet, mint amennyit az eddig sem túl sok fizető parkolóban kellett fizetni.

Szeptember 10-től az autós elvben hívhatja a rendőröket, ha bárki parkolási díjat akar beszedni tőle. A moszkvaiak szerint azonban ez csak elvi lehetőség, mert a csaló parkolóőrök egyrészt a vonakodó autósokat kegyetlenül büntetik, például a gumik kiszúrásával. Másrészt vélhetően a rendőrök is benne vannak a buliban, hiszen ha nem így lenne, már régen sikerült volna eliminálni a problémát. Vagyis egyszerűbb odaadni egy százast (mintegy 700 forintot.)

Az is nehezítette a csalók elleni harcot, hogy általában törvénybe ütköző vállalkozói tevékenység miatt összesen 1500 rubelre - mintegy 10 ezer forintra - büntették őket, noha a jogszabályok ennél szigorúbb büntetés is lehetővé tettek volna, s ezt az összeget néhány perc alatt "behozzák".

Az ingyenes parkolás idilli állapota mostantól legalább 2010-ig tart: addigra számos nagyváros tapasztalatainak figyelembe vételével átfogó koncepciót dolgoznak ki a kérdés megoldására. Már most valószínűnek látszik, hogy lesznek tarifaövezetek - a belváros lesz a legdrágább -, s hogy a járda mellett két óránál tovább nem lehet majd parkolni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását