2024. március 29. - Auguszta

Nyugat 1908-2008

Két hónapig a száz éve alapított Nyugat című irodalmi folyóirat folyóirat szerzőivel "utazhatnak" a 2-es és a 3-as metrón, a szerelvényeken 21 plakáton olvashatók a klasszikusoktól származó vagy róluk szóló idézetek.
2008. szeptember 4. csütörtök 13:40 - Hírextra
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Petőfi Irodalmi Múzeum összefogásával született, Nyugat 1908-2008 című metrótárlaton többek között Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Csáth Géza, Tóth Árpád, Lesznai Anna, Kaffka Margit, Juhász Gyula, Hatvany Lajos idézete vagy egy róla szóló, szintén korabeli gondolat szerepel. Mellette pedig egy kortárs író, rendező, színész és a "legkortársabb", egy ismeretlen blogger vall arról, miért nélkülözhetetlen, miért meghatározó számára a másik, az előd.

Ady Endréről Kemény István író, Babits Mihályról Lackfi János költő, író, Csáth Gézáról Máthé Tibor, az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című film operatőre, Kosztolányi Dezsőről Parti Nagy Lajos író, Móricz Zsigmondról Spiró György író, Karinthy Frigyesről Faludy György író vall.

Harsányi László, a NKA bizottságának elnöke a tárlatról tartott csütörtöki tájékoztatón rámutatott arra: 2008-ban a Nyugatra emlékezünk, benne keressük a fogódzkodót.

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: a Nyugat szerzői, "akik itt vannak, mindennapjaink részesei lehessenek, velünk sétálhassanak". Örömét fejezte ki, hogy a múzeum részese lehet egy underground tárlatnak.

A rendhagyó kiállítás annak bizonyítására készült, hogy "az irodalom éppoly természetes szükséglete az embernek, mint a tanulás vagy a mulatság, az üzlet vagy az elmélkedés" - olvasható a tárlatról kiadott írásos összegzésben.

A kiállítás anyagából készült, de bővebb, több szerzőt, több idézetet tartalmaz a Nyugat 100, egy 24 oldalas, "zsebbe tehető" kiadvány, a Unit Magazin különszáma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását