2024. április 29. - Péter

Izotóp-vizsgálaton a fehérorosz atléták

Azok a sportolók, akik magas tesztoszteronszint miatt akadnak fenn a doppingellenőrzésen, még a második, úgynevezett B próba előtt egy izotópos-vizsgálaton esnek át - mondta az MTI-nek Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgató
2008. szeptember 4. csütörtök 11:15 - Hírextra
A szakember annak kapcsán nyilatkozott, hogy orosz sajtóértesülések szerint a pekingi olimpia kalapácsvető ezüsérmese, a fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkij, és honfitársa, a harmadikként végzett Ivan Tyihon fennakadt a doppingvizsgálaton. Amennyiben őket kizárják, az eredetileg negyedik helyezett Pars Krisztián előrelép a második helyre.

"Az izotóp-vizsgálatra azért van szükség, hogy megállapítsák, külsőleg került-e a versenyző szervezetébe a tiltott szer, vagy pedig a tesztoszteron, amely eleve jelen van az emberi szervezetben, biológiai okok miatt mutatott a normálisnál magasabb értéket. Ha ez az úgynevezett IRMS-vizsgálat azt mutatja ki, hogy kívülről jutott be a szer, akkor nincs vita, a sportoló doppingolt.

Ellenkező esetben további összehasonlító vizsgálatok szükségesek. Sokat mondó lehet, ha a versenyzőnél a korábbi ellenőrzéseikor is állandóan magas volt a tesztoszteronszint - tette hozzá a MACS vezetője. - A B próba csak ellenőrzésre szolgál, ennek elvégzése - ha egyáltalán kéri a versenyző - előtt már kiderül, hogy külső vagy belső okok miatt magas az érték."

Tiszeker megjegyezte: éppen az IRMS miatt kell a megszokottnál hosszabb időt várni arra, hogy kiderüljön, történt-e csalás. Hozzátette: ha a két fehérorosztól az olimpián vettek mintát, akkor biztos, hogy a pekingi laboratórium végezte el az A próbát, és végzi el az IRMS-t is, illetve szükség esetén a B tesztet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását