2024. április 18. - Andrea, Ilma

A szex minden formája okozhat fertőzést

A szexuális úton terjedő betegségek a közhiedelemmel ellentétben nem csak közösülés útján, hanem a szex összes formája révén fertőzhetnek - derül ki az Amerikai Szülész-Nőgyógyászok Kollégiumának (ACOG) tanulmányából.
2008. szeptember 4. csütörtök 14:47 - Hírextra
Az orvosokból álló szakértői bizottság szerint sokan "közösülésmentes" szex gyakorlása révén próbálják kivédeni a terhességet és a szexuális úton terjedő betegségeket, holott az olyan "alternatív megoldások", mint az orális szex vagy a közös ön kielégítés szintén járhatnak fertőzéssel.

A grémium hangsúlyozza a megelőzés, a szex összes formája során való kondomhasználat és a felvilágosítás fontosságát, utóbbit elsősorban az orvosoktól várja el. Véleményük szerint bármilyen kínos is lehet egyesek számára a téma, az orvosoknak el kell beszélgetniük betegeikkel azok szexuális szokásairól és arról, hogyan csökkenthetik a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát. "A szexről való őszinte és ítéletektől mentes kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy segíteni tudjunk betegeinknek a különböző betegségek kivédésében" - hangsúlyozta Richard Guido,
a bizottság egyik tagja.

Az Obstetrics and Gynecology című szaklapban megjelent tanulmány elismeri, hogy - sokak meggyőződésével egyezően - az orális szex biztonságosabb, mint a vaginális illetve az anális, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy megfelelő védekezés nélkül a szexnek ez a formája is rengeteg veszéllyel jár. Az óvszerhasználat nélkül történő orális szex során többek között hepatitiszt, illetve genitális herpeszt okozó vírusok terjedhetnek át, valamint olyan bakteriális megbetegedések, mint a szifilisz, a kankó és a klamídia.

A HIV-vírus kapcsán a dolgozat kifejti, hogy a befogadó jellegű anális szex jár a legnagyobb kockázattal, amelyet a befogadó jellegű vaginális szex követ. Mindamellett volt már példa orális szexszel összefüggésbe hozható HIV-fertőzésre is.

"A "közösülésmentes" szex nem feltétlenül biztonságos szex" szögezik le az orvosok tanulmányukban, amelyben hangsúlyozzák a "megfelelő és következetes" kondomhasználat fontosságát - a szex minden formája, de különösképpen vaginális és anális szex során.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a kölcsönösen monogám kapcsolat szintén védelmet nyújthat a fertőzésekkel szemben, csakúgy, mint az a gyakorlat, hogy egy kapcsolat indulásakor a felek nemi úton terjedő betegségeket szűrő vizsgálatoknak vetik alá magukat. Szintén a megelőzést segíti a szexuális játékszerek használatukat megelőző (vagy követő - kinek hogy kényelmesebb) tisztítása.

A grémium javasolja továbbá minden 25 éves és annál fiatalabb nő éves klamídiatesztjét valamint minden szexuálisan aktív tinédzser gonorreát szűrő vizsgálatát. További vizsgálatok az egyes emberek szexuális szokásaiból, illetve esetleges tüneteikből következhetnek.

A tanulmány szerint a leszbikus nőknek éppúgy szükségük van szűrővizsgálatra, mint heteroszexuális társaiknak, egyrészt mert legtöbbjük férfival is érintkezett már szexuális úton, másrészt mert egyes betegségek egy csakis nők közt zajló aktus során is átterjedhetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását