2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Csökken a pingvinek száma az Antarktiszon

Rohamosan csökken a pingvinkolóniák száma az Antarktiszon, a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan - figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap (WWF) és az Argentínai Vadvilág Alapítvány.
2008. október 13. hétfő 08:08 - Hírextra
Andrés Barbosa, az argentin Tudományos Kutatások Legfelső Tanácsának kutatója elmondta egy, a természet világával foglalkozó barcelonai konferencián, hogy a hőmérséklet emelkedésével csökkent a tengeri jégtakaró az Antarktiszi-félszigeten és ezzel együtt a fitoplankton mennyisége. Ez utóbbit fogyasztja a garnélarák, amely egyben alapvető tápláléka nemcsak a pingvineknek, hanem sok más antarktiszi gerinces állatnak is.

A kutató azt is elmondta, miközben az Antarktiszi-félszigeten emelkedik a hőmérséklet, a kontinens más részén az időjárás-változás - az új széláramlatok következtében - lehűlést okoz. Ez különösen az ausztrál nyár során veszélyes, amely az utódok nevelésének ideje. Az ebben az időszakban képződő nagy jégréteg eltávolítja a pingvintelepeket és költőhelyeiket a tengertől, és így a táplálékuktól is, ami az utódok pusztulásához vezethet.

Juan Casavelos programkoordinátor sürgős felhívással fordult a nemzetközi közösséghez, hogy az üvegházhatást növelő gázkibocsátás csökkentése érdekében kössenek a kiotói egyezményen túlmutató új megállapodást, amely 2020-ig 25-40 százalékos gázkibocsátás-csökkentést, a 21. század közepéig pedig 80 százalékos csökkentést tűzne ki célul.

A WWF vezetői figyelmeztettek, hogy az ezer kilométerekre végzett emberi tevékenység erősen befolyásolja az Antarktisz sorsát, "ami miatt újra végig kell gondolnunk meglévő energetikai modellünket".

A jelentés bemutatása előtt egy pingvinkolóniának öltözött színjátszó csoport tartott előadást a kongresszusi palota ellőtt, hogy tiltakozzon a pingvinek veszélyeztetése miatt. Ezek a "pingvinek" felolvastak egy kiáltványt, amelyben arra kérték a "tisztelt emberiséget", hogy minden lehetséges eszközzel segítsék elő a "Föld legelegánsabb fajának" túlélését.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását