2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Nem tartóztatták le a MÁV Cargo vezetőjét

Nem kezdeményezte a MÁV Cargo hűtlen kezeléssel gyanúsított vezetőjének és két társának előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészség - tájékoztatta Zamecsnik Péter, Kovács Imrének, a MÁV Cargo vezérigazgatójának ügyvédje szerdán az MTI-t.
2008. szeptember 3. szerda 23:00 - Hírextra
Mindhárom gyanúsított őrizetbe vételét megszüntették, de a büntetőeljárás a gyanúsítottakkal szemben tovább folytatódik a rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint.

A gyanú szerint a MÁV Cargo vezetője és két társa egymilliárd forint kárt okoztak a vasúttársaságnak azzal, hogy kétezer, futásképes vagy kis javítással azzá tehető vasúti kocsit hulladékáron adtak el 2002-2003-ban.

A nyomozás azután indult, hogy Szép Béla szocialista országgyűlési képviselő feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. A politikus az MTI-nek elmondta: a figyelmét az keltette fel, hogy a MÁV Cargo árufuvarozási korlátozást vezetett be Záhony térségére 2007. március 1-jétől.

A cég felhívta az orosz és az ukrán fuvarozókat, hogy átrakásos forgalomba ne adjanak fel árut Záhony felé. Ez az intézkedés sértette a városban élők érdekeit, mert csökkent a munkalehetőségek száma - közölte Szép Béla.

Hozzátette: kíváncsi volt a rendelkezés okára, és ekkor derült ki, hogy nincs elég kocsi, ugyanis a vállalat korábban kétezer vasúti kocsi selejtezéséről döntött, mondván, azok nem szükségesek a tevékenységéhez.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerette volna megtekinteni az ezzel kapcsolatos, nyilvános adatnak minősülő iratokat, de ezt a társaság vezetése nem tette lehetővé. Szép Béla ezután fordult Kovács Tamás legfőbb ügyészhez.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden közleményben tudatta, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében nyomoz. A rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy 44 és egy 57 éves budapesti, valamint egy 63 éves szolnoki férfit, valamint kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

A rendőrség tudatta: a nyomozás során beszerzett adatok, illetve a szakértői vélemények szerint indokolatlan volt a kétezer teherkocsi eladása hulladékáron. A tranzakcióval okozott anyagi kár meghaladja az egymilliárd forintot.

A MÁV vezérigazgatója kedden összehívta a MÁV Cargo rendkívüli közgyűlését.
"Személyi és munkajogi döntések születtek, annak érdekében, hogy a MÁV Cargo igazgatósága a napi üzletmenet zavartalansága érdekében operatív intézkedéseket hozhasson a rendőrségi eljárás ideje alatt" - olvasható a MÁV közleményében.

A MÁV vashulladékként eladott vasúti teherkocsijai ügyében egyébként Csillag István minisztersége idején (2002 május-2004. szeptember) több vizsgálat is folyt, de egyik sem állapított meg alapos gyanút bűncselekményre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását