2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lovagrendi rendszámok és diplomata-útlevelek

Egy Magyarországon egyesületként bejegyzett lovagrend "diplomata-útlevelei" és rendszámai ügyében nyomoz a rendőrség közokirat-hamisítás, illetve egyedi azonosítójel meghamisítása miatt - tájékoztatta a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályának
2008. szeptember 3. szerda 07:06 - Hírextra
Trapp Zoltán, az ügy előadójának közlése szerint egy, még februárban nyilvánosságra hozott nyomozás: egy 10 milliárdos, bérleti szerződéseken alapuló csalássorozat mellékszálaként derült fény a lovagrendi útlevelek és rendszámok ügyére. Az egyik házkutatás során találtak rá egy autón a zöld színű rendszámtáblára, amelynek tulajdonosa felmutatta a Szent Ouen és a Csillag Lovagrend (DE SAINT OUEN ET DE L,ETOILE) által kiállított "diplomata-útlevelét" is.

A nyomozók arra hívták fel a figyelmet, hogy a világon jelenleg három lovagrend van, amely diplomáciai mentességet élvez, de a Szent Ouen és Csillag Lovagrend nem tartozik ezek közé.
Az okmányt a lovagrend vezetőjének - egy Magyarországon élő francia állampolgárnak - az elmondása szerint valójában nem útlevélnek, csak tagsági igazolványnak szánták. Ennek azonban ellentmond, hogy pontosan úgy néz ki, mint egy hivatalos oklevél, s francia és angol nyelven rá is van írva, hogy diplomata-útlevél - tette hozzá Trapp Zoltán.

A nyomozók szerint az okmányokat egy euróért egy magyar kft. készítette el, és mintegy 400 darabot gyártottak belőle. Ezek közül csaknem százat osztottak ki a tagoknak, köztük nem csak magyar állampolgároknak. Trapp Zoltán ennek kapcsán felvetette, hogy érdemes volna elgondolkodni az okmánygyártási szabályok szigorításán.

A rendszámtáblákat illetően Trapp Zoltán nem tudott pontos számokkal szolgálni, de állítása szerint egy különleges rendszámtáblák fotóit gyűjtő internetes fórumon több példányt is találtak belőlük.

A nyomozó közlése szerint tudnak olyan zöld rendszámról, amely mintegy 200 ezer forintos parkolási bírságot halmozott fel. Trapp Zoltán annak veszélyére hívta fel a figyelmet, hogy ezek a rendszámok nagyon nehezen köthetők személyekhez, jelenleg csak 5-6 darabhoz tudnak autótulajdonost kötni.

A lovagrendi, "CD" betűkkel kezdődő rendszámok egyébként hasonlítanak azokra a rendszámokra, amelyeket Magyarországon is használnak egyes nagykövetségeken. A jelenlegi szabályok alapján ha egy követségi alkalmazott külföldre kívánja vinni az adott gépkocsit honosíttatni, akkor erre az időszakra fehér alapon, piros "CD"-betűkkel kezdődő rendszámmal látják el a járművet - mondta a nyomozó.

A lovagrend ügyében a Külügyminisztériummal és a francia nagykövetséggel is együttműködnek a gazdaságvédelmi nyomozók. Trapp Zoltán közlése szerint a magyarországi egyesületi formához hasonlóan Franciaországban is regisztrálták a "lovagrendet".

A szervezet egyébként többek között egy felsőoktatási intézménnyel, illetve Sárbogárd önkormányzatával is kulturális együttműködési megállapodást kötött. Utóbbi hozzájárult ahhoz is, hogy területén hatósági jelzésként fogadják el a lovagrendi rendszámot. Ezt azonban az illetékes közigazgatási hivatal megsemmisítette, mivel ilyen döntésre a helyhatóság nem volt jogosult - mondta Trapp Zoltán.

A nyomozó arra hívta fel a figyelmet, hogy aki lovagrendi útlevelet nyújt át azonosításra, közokirat-hamisítást; aki pedig lovagrendi rendszámot szerel az autójára, egyedi azonosítójel meghamisításának a bűntettét követi el.

Trapp Zoltán szólt arról is, hogy az alapügyben, a 10 milliárdos bérleti szerződéseken alapuló csalássorozatban a gyanúsítottak száma ötről 12-re nőtt, de ez várhatóan még nőni fog.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását