2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lecsófesztivál

Több mint kétszáz bográcsban rotyog majd a lecsó szombaton Szentesen az alföldi város hagyományos gasztronómiai fesztiválján, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg.
2008. szeptember 3. szerda 12:50 - Hírextra
Előzetesen csaknem kétszázharmincan jelentkeztek a fesztiválra, így a bográcsos főzőtudományukat megmutató szakácsok több mint kétezer vendéget lakatnak jól a helyben készült lecsóval - mondta az MTI-nek Csiszár István szervező.

A fesztiválon ugyan vannak díjak - kiosztják a bronz, ezüst és arany fakanalat -, ám ezeket sorsolással döntik el, hiszen nincs olyan zsűri, amely képes lenne végig kóstolni ennyiféle ételt. A kezdeti években még kiválasztották a fesztivál legfinomabb lecsóját, most azonban a szervezők arra bíztatnak mindenkit, olyan ételt főzzön, amilyet szívesen megeszik.

Az indulónként tíz adag lecsó elkészítéshez szükséges paradicsomot, paprikát, hagymát és a tűzifát a rendezők biztosítják, a bográcsot és a titkos kellékeket azonban az amatőr és profi szakácsoknak maguk kell hozniuk.

Csiszár István elmondta, a fesztiválon ki-ki ízlésnek megfelelően főzheti meg a lecsót. Az alapkoncepció az étel elkészítéséhez azonos: a hozzávalók földarabolása, a hagyma megpárolása, majd a paradicsom és paprika hozzáadása, végül az étel készre főzése.

A lecsóvariációk száma azonban végtelen. Van, aki rizzsel, tojással, tarhonyával, házi kolbásszal vagy füstölt szalonnával ízesíti az ételt, mások tököt vagy padlizsánt tesznek a bográcsba, de olyan is akadt az elmúlt esztendők során, aki csokoládés lecsót főzött.

A gasztronómiai fesztivál programja már pénteken elkezdődik, ekkor előételként nyársonsült szalonnát készíthetnek a résztvevők, akik este utcabálon mozoghatják le a vacsorát. Szombaton a lecsófőzés és a díjátadó után desszertként koncert és tűzijáték szórakoztatja a vendégeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását