2024. április 24. - György

Kötelező lesz a pneumococcus oltás

Ha a szülő kéri, októbertől minden két év alatti magyar gyermeknek kötelező beadni a pneumococcus elleni védőoltást, ami ingyenes lesz - mondta a kormányszóvivő a kormány döntéséről beszámolva szerdán az MTI-nek.
2008. szeptember 3. szerda 14:15 - Hírextra
Daróczi Dávid hangsúlyozta: a kormány nem foglalt állást az oltás technológiai kérdéséiről, vagyis arról, melyik típusú oltást kell megkapniuk a gyerekeknek. Mint mondta, a kormány arról is döntött, hogy az oltás beadásáért nem kérhet pénzt a háziorvos.

A pneumococcus baktérium felelős a gyermekkori torok-, mandula-, középfül- és agyhártyagyulladásokért. A baktériumnak több típusa van, néhány közülük súlyos, akár halálos betegséget is okozhat.

A baktérium elleni oltás felvételét a nemzeti programokba az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlotta, mert világszerte a vezető halálokok közé tartoznak a baktérium okozta megbetegedések. A WHO 2005-ös adatai szerint a világon 1,6 millió ember halt meg a baktérium által okozott fertőzésben, közülük mintegy egymillió gyermek vesztette életét.

Daróczi Dávid tájékoztatása szerint a kormány arról is döntött, hogy a háziorvos nem kérhet pénzt a kismamáktól az anyatej leadása miatt szükséges szűrővizsgálatért. A tüdőszűrésért pedig - ha azt a páciens kéri, vagy ha a foglalkoztatás egészségügy keretei között történik - legfeljebb a mindenkori OEP-finanszírozás összegét lehet elkérni, ez most nagyjából ezer forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását