2024. április 27. - Zita

A nők számára veszélyesebb a dohányzás

A nőknél általában jóval később jelentkezik valamilyen szívprobléma, mint a férfiaknál, kivéve akkor, ha dohányoznak - állítják norvég tudósok.
2008. szeptember 3. szerda 10:01 - Hírextra
A dohányzó nők közel 14 évvel korábban kaphatnak szívinfarktust, mint a nem dohányzók - derül ki egy norvég vizsgálatból, ami azt is bebizonyította, hogy a cigaretta a nőkre veszélyesebb, mint a férfiakra.

Egy lillehammeri kórház orvosai 1784 szívinfarktuson átesett nő adatait vizsgálták meg. Bebizonyosodott: azok, aki nem dohányoztak, átlagosan 81 éves korukban kapták első szívinfarktusukat, míg dohányzó társaik 66 évesen.

A szakértők miután figyelembe vették a többi káros tényezőt (vérnyomás, koleszterin- és vércukorszint), kiszámították, hogy a dohányos és nem dohányos nők között a különbség 14, míg a férfiaknál 6 év.

A doktorok már régóta hangoztatják, hogy a női nemi hormon megvédi a gyengébbik nemet a szívproblémáktól. Az ösztrogén ugyanis megemeli a szervezet "jó" koleszterinszintjét, és rugalmasabbá teszi az erek falát.

A norvég orvosok most azt állítják: a dohányzás miatt a nők korábban átesnek a klimaxon, ami növeli a szívproblémák kialakulásának esélyét.

A kutatást végző lillehammeri kórház egyik orvosa előrejelzése szerint, mivel növekszik a dohányos nők száma (a férfiaké pedig csökken), fel kell készülni arra, hogy a nők egyre korábbi életszakaszban fordulnak orvoshoz szívpanaszokkal.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását