2024. április 20. - Tivadar

Per: kórház kontra városvezetés

Jó hírnév megsértése miatt beperelt két önkormányzati képviselőt Kovács József, a nagykanizsai kórház főigazgatója.
2008. szeptember 2. kedd 18:56 - Hírextra
Az egyik érintett, a szocialista Tóth László a társával közös keddi sajtótájékoztatón példátlannak nevezte, hogy a Kanizsai Dorottya Kórház igazgatója azért nyújt be bírósági keresetet képviselők ellen, mert azok az esküjüknek eleget téve, a fenntartó önkormányzat politikusaként kérdéseket tesznek fel és kinyilvánítják véleményüket.

Az önkormányzati MSZP-frakció vezetője és a pénzügyi bizottság elnöke hozzátette: az önkormányzati törvény szerint a gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület felelős, a véleménynyilvánítás pedig alkotmányos alapjog, a közszereplőknek számolnia kell azzal, hogy kritikával illetik a tevékenységét.

A másik beperelt képviselő, a szabad demokrata Röst János úgy fogalmazott: a feljelentés a kórház ellen vizsgálatot kezdeményező politikusok megfélemlítése.

Az MTI kérdésére Tóth László a keresetlevélből idézve elmondta: a főigazgató amiatt perelte be őket és követel tőlük másfél millió forint nem vagyoni kártérítést, mert a képviselők sajtótájékoztatóikon "hamis, megalapozatlan nyilatkozatokkal" igyekeztek őt lejáratni.

Kovács József az MTI-nek csak az október 1-jére kitűzött tárgyalás után kívánt nyilatkozni. A kórház szóvivője, Zsuppán Beáta azt közölte, hogy a városatyák több alkalommal, "képviselői munkájukat túllépve, személyiségi és szakmai megítélésében megsértették", ami ellehetetleníti a munkát, ez pedig jogorvoslatot kívánt.

Az előzményekhez tartozik, hogy a nagykanizsai önkormányzatban kisebbségben lévő szocialista és szabad demokrata politikusok több alkalommal is szakmai és pénzügyi kritikával illették a városi kórház vezetését, vizsgálóbizottság létrehozását is kezdeményezve feltételezett szabálytalanságok miatt.

Kovács József mintegy másfél éve vezeti a nagykanizsai intézményt, korábban az egri kórházat irányította, a fenntartó Heves Megyei Önkormányzat azonban 2005 nyarán visszavonta vezetői megbízatását. A főigazgató ennek kapcsán pert indított, a jogerős bírósági ítélet szerint azonban jogszerűek voltak felmentésének indokai, egyebek mellett az, hogy a kórház gazdálkodásával kapcsolatban hiányosságok voltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását