2024. április 26. - Ervin

Mahler Ünnep

A kiváló bariton, Matthias Goerne a sztárvendége az idei Budapesti Mahler Ünnepnek, az öt koncertből álló sorozatot szeptember 6. és 11. között rendezik meg a Művészetek Palotájában.
2008. szeptember 2. kedd 18:10 - Hírextra
A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) kezdeményezte Mahler ünnepen két magyar ősbemutató is elhangzik, Csemiczky Miklós és Dubrovay László új műve. A kiállítás - amelyet az ünneppel együtt Esterházy Péter író nyit meg - és a tudományos szimpózium témája: Mahler, a Mozart karmester.

A Budapesti Fesztiválzenekarhoz a Budapesti Mahler Ünnep szervezésében a Művészetek Palotája csatlakozott, ez a sorozat a házban az igazi szezonkezdet - hangsúlyozta a keddi sajtótájékoztatón Csonka András vezérigazgató helyettes.

A BFZ-hez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Mahler Társaság és a Magyar Rádió is társult, az MR3 Bartók rádió nemcsak a koncerteket, hanem felvezető műsorokat is sugároz - jelentette be Körner Tamás, a zenekar igazgatója.

Az együttes minden esztendőben felkérést ad kortárs magyar zeneszerzőknek, komponáljanak az ünnepre új darabokat. A komponisták teljes alkotói szabadságot kapnak, így nem feltétlenül kell közvetlenül Mahler stílusához kapcsolódniuk - mondta a Fischer Iván zeneigazgató.

Hozzátette: Mahler muzsikája azonban olyan csodálatos, hogy igen inspirálja a magyar alkotókat, akik szívesen tesznek eleget a felkérésnek, Csemiczky Miklós Scherzo all'ongarese, Dubrovay Lszló pedig Magyar rapszódia címmel írt új művet.

Két kiállítás is érkezik, az egyik a legnagyobb Mahler-gyűjteményből, Párizsból, a másik Kanadából Fülöp Pétertől, aki azokat a lemezeket és borítójukat kölcsönzi, amelyek a Budapesti Mahler Ünnepen elhangzanak - mondta Körner Tamás.

Matthias Goerne a Gyermekgyászdalok mellett Beethoven és Sosztakovics dalokat is énekel. Birgit Remmert Mahler III. szimfóniájának, a Dal A földről című szimfóniának pedig Christianne Stotijn és Robert Dean Smith lesz az énekes szólistája.

Fischer Iván elmondta, hogy az augusztus 31-én zárult Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválon többen megszólították, hogy Budapestre jönnek, a Mahler Ünnepre, de várnak nagyszámú érdeklődőt Los Angelesből, és a holland Mahler Társaságtól is.

A BFZ óriási edinburgh-i közönségsikerének megkoronázásaként a Fesztiválzenekar megkapta a legkimagaslóbb zenei produkciónak járó Arany Angyal-díjat.A díjat a kritikusok és a közönség véleménye alapján a Herald, Skócia legrangosabb napilapja ítéli oda minden évben. A Fesztiválzenekar és Fischer Iván első edinburgh-i fellépésük alkalmával, 1997-ben már elnyerték a rangos elismerést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását