2024. május 19. - Ivó, Milán

Székely Bertalan-kiállítás nyílik Szekszárdon

Székely Bertalan életművének minden részéből ízelítőt ad 64 alkotáson keresztül a szekszárdi Művészetek Házában április 4-én nyíló kiállítás - közölte Baky Péter, az intézmény igazgatója kedden Szekszárdon, sajtótájékoztatón.
2009. március 24. kedd 16:07 - HírExtra
A 210 millió forint értéket képviselő 64 alkotás között tájképek, portrék, történelmi témájú festmények, vázlatok egyaránt látatók majd június 28-ig.

A kiállítás részeként Szekszárdra érkeznek többek között az 1867-ben készült Egri nők
című festmény vázlatai, megtekinthető lesz az Ágnes asszony című Arany-balladát illusztráló litográfia, a művész édesapjáról készült portré, egy Léda-kompozíció, valamint a tájképek sorából a Szadai ház című műve - mondta Baky Péter.

Az intézmény vezetője szerint a kiállítás hozzájárul az 1860-as, ,70-es és ,80-as évek magyar festészetének jobb megismeréséhez, amely Európa élvonalába tartozott. A kor legnagyobb ívű festője Székely Bertalan volt, aki minden műfajban kiválót alkotott - jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy - a nemrég zárult Munkácsy-kiállításhoz hasonlóan - Székely Bertalanhoz kapcsolódva három előadásból álló szabadegyetemet, minden hónap utolsó péntekének estéjén pedig verses, zenés tárlatvezetést szerveznek.

A sajtótájékoztatón Horváth István, Szekszárd polgármestere elmondta: arra számítanak, hogy Székely Bertalan műveit legalább fele annyian nézik majd meg, mint a Munkácsy-tárlatot, amelyre 22 ezren voltak kíváncsiak. A most nyíló bemutató is vándortárlat lesz, Szekszárd után ugyanis Esztergomban látható majd a kiállítási anyag - mondta a város vezetője.

Székely Bertalan (1835-1910) a romantikát és az akadémizmust ötvöző magyar történelmi festészet legnagyobb képviselője. A legismertebb, történelmi műveit az 1860-as és ,70-es években alkotta, az Egri nőket (1867), a Zrínyi kirohanását (1879), valamit a Thököly búcsúját (1875). Műveit rangos közgyűjtemények, köztük a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Nemzeti Múzeum őrzik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását