2024. május 4. - Mónika, Flórián

Drogügyi bizottság

Az előző évekhez képest csökkent a droghasználat miatt bekövetkezett halálesetek száma, a büntetőjogi szabályozáson a kormány pedig nem kíván változtatni - hangzott el az Országgyűlés kábítószerügyi eseti bizottságának ülésén kedden, amelyen a jelenlévők
2008. szeptember 2. kedd 13:30 - Hírextra
A testületet azért hívták össze, mert egy hónapja kilenc kábítószer-túladagolásos haláleset történt.
Az ismertté vált kábítószerrel visszaélés bűncselekmények száma 1996 és 2005 között a tizenötszörösére nőtt - mondta Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára, hozzátéve, hogy 2006-ban már 13 százalékos csökkenés volt megfigyelhető.

Az elmúlt évekhez képest csökkent az illegális szerhasználat miatt bekövetkezett halálesetek száma, viszont ezek 88 százalékát a halálos herointúladagolások teszik ki - közölte.
Avarkeszi Dezső szólt arról is, "a kormánynak nem áll szándékában a büntetőjogi szabályozáson változtatni".

Kovárik Erzsébet, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára szerint megoldás lehetne, ha egy telefonszolgálaton a szerhasználók tudnák jelezni rosszullétüket, és speciális eszközökkel szerelnének fel mentőautókat az ilyen esetek ellátására.

A tárca jövőre, az idei évhez hasonlóan, egymilliárd forint körüli összeget fordíthat a kábítószerügyi területre - mondta Kovárik Erzsébet.Tamás Gábor rendőr alezredes elmondta, az egy hónappal ezelőtt kábítószer-túladagolásban meghalt kilenc emberből hat budapesti, három pedig miskolci lakos volt.

A miskolci esetekben 36 százalékos tisztaságú heroint és nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak az elhunytak. A fővárosi eseteknél is, egy kivételével, heroint fogyasztottak a szerhasználók.
Egy esetben nem találtak a fogyasztó szervezetében heroint, ő több szert használt: kokaint, ketamint és amfetamint.

A kilencedik halálesetnél a fogyasztó jóval gyengébb, 13 százalékos heroint használt, de nagy mennyiségű gyógyszert is bevett.Tamás Gábor közölte, a szóban forgó esetekben nem volt szennyezett az anyag, s nem is volt túl erős, ezért a halálesetekhez az "egyéb körülmények, a leromlott egészségügyi állapot" vezettek.

Hozzátette: az elhunytak nem egyedül, hanem többekkel együtt használták a drogot, s más fogyasztóknak nem esett baja.Zaher Gábor toxikológus a testület ülésén azon véleményének adott hangot, hogy a kábítószer-túladagolások helyzete elég rossz az országban. Ennek oka - mint mondta -, hogy "a heroinhasználó garnitúra" kezd megöregedni. Ezek az emberek tíz-tizenöt éve használják a szert, és emiatt borzasztóan leromlik az egészségük - fűzte hozzá.

Hozzátette: az ismertnél biztosan többen halnak meg kábítószerhasználat miatt, mert például a kokain okozta szívinfarktus rejtve maradhat.Az ülésen a politikusok és a szakemberek egyaránt az információáramlás, az együttműködés és az ellátási rendszer javítását, fejlesztését hangsúlyozták.
Kiemelték azt is: az alkohol- és a gyógyszerfüggőség elterjedésére is nagy figyelmet kell fordítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását