2024. május 14. - Bonifác

Dettre Gábor bűnügyi története

Dettre Gábor bűnügyi történetre felfűzött groteszk társadalmi kórképe, a Tabló - egy romazsaru története szeptember 18-tól látható a magyar mozikban - mondta Kántor László, a film producere hétfőn az MTI-nek.
2008. szeptember 1. hétfő 14:36 - Hírextra
A film, amelynek alapjául Kertész Ákos írónak A gyűlölet ára című könyve szolgált, olyan társadalmi közeget és hátteret mutat be "fogyasztható formában", amely nemcsak Magyarországot, hanem az egész közép-európai régiót jellemzi - hangsúlyozta Kántor László.

A történet főhőse a jogvégzett, roma származású alhadnagy, aki többnyire magányos hősként végzi munkáját. Származása és Amerikából hazaköltözött felesége miatt társadalmi előítéletek célpontjává válik. Mikor egy újgazdag milliomos műkereskedőt brutálisan megölnek, a gyanúsított, akire "rá akarják verni" az ügyet, roma.

A nyomozó érzi, valami nincs rendben, így egyre elszántabban kutat tovább és egyre jobban belebonyolódik a szövevényes, korrupciós történetbe. Az alkotásban az érdeklődők láthatják majd Mucsi Zoltánt, Csuja Imrét, Scherer Pétert, Tordy Gézát, Szirtes Ágit, Lengyel Ferencet, Györgyi Annát, valamint Fátyol Kamillát. A film operatőre Tóth Zsolt, a zenét Alexander Balanescu szerezte. A producer Kántor László mellett Helmut Weber.

Kántor László felidézte, hogy a filmet nyolc éve kezdték forgatni, de anyagi okok miatt lassan készült el.

Megemlítette azt is, hogy a Tablót beválasztották a júliusban megrendezett Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjába, de meghívták egyebek mellett Argentínába, Indiába, Rómába, valamint Torinóba is. A producer reményét fejezte ki, hogy a film a magyar nézőket is meg tudja majd szólítani.

Kitért arra is, hogy a Tabló bemutatójával párhuzamosan egy koncertsorozatot is szerveznek: szeptember 18-án Szegeden, 19-én Miskolcon, míg 20-án Debrecenben Alexander Balanescu előadásában hallgathatják meg az érdeklődők a filmben felcsendülő dallamokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását