2024. május 16. - Mózes, Botond

A fáraó ikrei

A két mumifikált magzat, amelyre Tutanhamon sírkamrájában bukkantak a régészek, az ifjú fáraó ikerlányai lehettek. Robert Connoly, a Liverpooli Egyetem anatómiaprofesszora, aki még az 1960-as években tanulmányozta Tutanhamon földi maradványait, részt vesz
2008. szeptember 1. hétfő 15:25 - Hírextra
A tudós meggyőződése szerint az előzetes tesztek arra engednek következtetni, hogy Tutanhamon lehetett mindkét magzat apja, s a lányok különböző méretük ellenére ikrek lehetett. Eredményeiről a professzor az ókori egyiptomi orvoslásnak és gyógyszerészetnek szentelt konferencián számol be Manchesterben - olvasható a The Times brit napilap online kiadásában.

A két magzatra 1922-ben bukkant a Tutanhamon sírját felfedező Howard Carter. A kisebbik magzat korát öthónaposra becsülték, míg a nagyobbét hét-kilenc hónaposra: a két mumifikált tetemet megtalálása óta a Kairói Egyetem orvostudományi karán őrzik. Az egyiptológusok régóta vitáznak azon, hogy ezek a fáraó gyermekei voltak-e, vagy szimbolikus okokból helyezték-e őket a sírkamrába, lehetőséget biztosítva az uralkodónak, hogy újszülöttként keljen életre a túlvilágon. A kérdés hamarosan megoldódik, mivel a két mumifikált magzatot DNS-elemzésnek és komputertomográfiás (CT) vizsgálatnak vetik alá, kiderítendő örökletes betegségeiket és Tutanhamonhoz fűződő esetleges vérségi kötelékeiket. A vizsgálatok eredményei decemberre várhatók.

"A nagyobbik magzatot még 1979-ben vizsgáltam, s vércsoportját összehasonlítottam Tutanhamonéval, amelynek tesztelését 1969-ben végeztem el. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a nagyobbik magzat valóban Tutanhamon lánya lehetett" - mondta Robert Connoly.

Rosalie David, a Manchesteri Egyetem élettudományi karának professzora, a konferencia igazgatója szerint Robert Connoly előadása igen nagy érdeklődésre tarthat számot, mivel Tutanhamon az egyiptológia igen jelentős személyisége. "Figyelemreméltó karakter, kinek sírja, s természetesen mumifikált teste oly sok adatot szolgáltat az ókori egyiptomiak életéről" - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását