2021. június 22. - Paulina

Az etikus majom inkább éhezik

Megkülönböztetni a jót a rossztól, a helyeset a tévestől, a köz javára cselekedni akkor is, ha ez ellenkezik a saját érdekkel - mindezt az emberi faj kizárólagos etikai megnyilvánulásának gondolhatnánk. Pedig az emberszabású majmok is egyfajta erkölcsiség
2007. május 9. szerda 13:59 - Hírextra

Kutatók megfigyelték, hogy például a csimpánzok, amelyek nem tudnak úszni, vízbe ugranak és akár megfulladnak, hogy segítségére siessenek bajba jutott társuknak. Egy tudományos kísérlet pedig kimutatta, hogy a rhesus majom inkább koplal több napon át, ha észreveszi, hogy annak a láncnak a meghúzásával, amely hozzáférhetővé teszi számára az élelmet, egyben áramütést ad a másiknak - írta a La Repubblica című olasz napilap.

A tudósok már régebben is lehetségesnek tartották, hogy ezeknek az állatoknak az agya genetikailag képes morális szabályok tárolására. Az Emory University primatológusa, Frans de Waal szerint az ember erkölcsi gyökerei megtalálhatók a majmok magatartásában. A mi etikánk a csoportban élő állatok szociális magatartásából ered. Ezen előzetes "átmenet" nélkül ugyanis megmagyarázhatatlanok lennének etikai normáink.

De Waal azután jutott erre a következtetésre, hogy specifikus magatartásokat figyelt meg a csimpánzoknál. Észrevette például, hogy két csimpánz összeverekedése után a többiek sietnek megvigasztalni a vesztest. Ez az empátiát és tudatosságot igénylő viselkedés olyan fejlett szintje, amely csak az emberszabásúaknál és magánál az embernél tapasztalható.Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását