2024. április 24. - György

Újbudán jelentősen emelkedik az iskolai étkeztetés díja

Jelentősen emelkedik az étkeztetés díja Újbuda önkormányzati iskoláiban és óvodáiban szeptembertől, emiatt 20-30 százalékkal kevesebb diák után fizették be a szülők az ebédet egyes intézményekben - közölte az MTI-vel Schneller Domonkos helyi képviselő, a
2008. augusztus 31. vasárnap 11:45 - Hírextra
Az ellenzéki képviselő elmondta, a kerület vezetése megszüntette az iskolák önálló gazdálkodását, és egy céggel öt évre kötött szerződést az ételszállításra.

Van olyan család, amelyben a családi pótlék szinte teljes összegét elviszi az étkeztetés - figyelmeztetett a képviselő aki szerint felmerül: a szülők érdekeit képviseli-e Molnár Gyula (MSZP) polgármester? Schneller Domonkos szerint a polgármester iskolakezdésre cserben hagyta az újbudai családokat.

A képviselő úgy tudja, hogy a szomszédos XXII. kerületben élő családok lényegesen kevesebbet fizetnek az étkeztetésért, míg például a VII. kerületben az óvodai étkeztetés teljes költségét az önkormányzat állja.

Utalt arra is, hogy a kerület honlapján közzétett tájékoztató szerint az önkormányzat indokolt esetben támogathatja a gyermekek étkeztetését, ám erre a képviselő szerint "nevetségesen kevés" összeget különítettek el. Az említett támogatást is szokatlan módon "segélyként, kérelemre, az osztályfőnök és az igazgató javaslatára" kaphatják meg a szülők. Eszerint a pedagógusok feladata lesz, hogy kiderítsék, mennyit keresnek a diákok szülei? - vetette fel.

Emlékeztetett arra is, hogy korábban az iskolaigazgatók évről évre eldönthették, melyik cégtől rendelik meg az étkeztetést, ha pedig elégedetlenek voltak a szolgáltatással, felmondhatták a szerződést. A mostani kerületi döntés értelmében azonban öt éven keresztül egy cég fogja valamennyi kerületi iskolába és óvodába szállítani az ételt - tette hozzá.

Az MTI úgy tudja, hogy a tavalyi árakhoz képest 160-170 százalékkal kerül többe az önkormányzatnak az étkeztetés.

Az MTI megkereste Újbuda önkormányzatát; Domonkos Csaba sajtófőnök közölte, hogy új támogatási rendszert vezetnek be az óvodai-iskolai étkeztetésben. Eszerint az intézmény vezetője, a gyermekvédelmi felelős és egy hivatali szakemberből álló bizottság tesz majd javaslatot diákonként az önkormányzatnak az étkeztetési támogatás megállapítására. A javaslat alapján 50, 75 illetve 90 százalékos kedvezmény adható.

Közölte, az új támogatási rendszer alapján csak azok fizetnek többet a gyermekeik étkeztetéséért, akiknek kiemelkedően magas a jövedelme. Elismerte ugyanakkor, hogy szeptemberre még minden gyerek után a teljes összeget be kellett fizetnie a szülőknek, ám a többletbefizetést az októberi díjakban kompenzálják. Elmondta, a korábbi szerződések lejártával idén közbeszerzési pályázatot írtak ki az óvodai és iskolai gyermekétkeztetésre. Ebben a pályázóknak a korábban bevezetett "reformszellemű" étkeztetésre vártak ajánlatokat.

Ez azt jelenti, hogy a beszállító az élelmet magas minőségű alapanyagokból készíti el, ezzel egyidejűleg azonban a szülők által fizetendő térítési díj is emelkedett. A sajtófőnök ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a képviselő-testület egyhangúan módosította a szociális ellátásokról szóló rendeletét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását