2024. május 2. - Zsigmond

Öt évet spórolt Sztálinnak a brit kémnagyi

Fél évtizedet spórolt meg a szovjet atombomba fejlesztőinek Melita Norwood, a brit "kémnagyi", akinek tevékenységére csak több mint hatvan év után derült fény.
2008. augusztus 31. vasárnap 16:52 - Hírextra
Norwoodot, aki 2005-ben, 93 éves korában halt meg, már 1934-ben beszervezte az NKVD, az akkori szovjet állambiztonsági szolgálat - a KGB elődje - a brit kommunista párton keresztül.
Ténykedése azonban csak 1999-ben vált ismertté, miután egy dezertőr KGB-tiszt titkos iratokat hozott nyilvánosságra róla.

A brit kormány akkoriban igyekezett kicsinyíteni Melita Norwood szerepét - a lelepleződés után jogi eljárás sem indult ellene -, ám egy most elkészült új életrajzból egyértelműen kiderül, hogy a matróna volt messze a legfontosabb szovjet női kém Nyugaton.

A The Sunday Telegraph ismertetése szerint az októberben megjelenő könyvben az áll, hogy a Norwood által átadott brit atomfegyver-fejlesztési titkok révén a sztálini Szovjetunió öt évet nyert saját nukleáris bombájának kifejlesztésében.

A Nyugat 1949 augusztusában döbbenten értesült arról, hogy a szovjetek sikeres kísérleti atomrobbantást hajtottak végre, mert ezt annak idején csak évekkel későbbre várták.

Melita Norwood titkárnőként dolgozott annak a brit "fémipari kutatóintézetnek" az igazgatója mellett, amely valójában a brit atomfejlesztési tevékenység fedőszerve volt. Az áttörés akkor történt, amikor a kémnő hozzájutott egy kényes kutatási anyaghoz, amely az uránium magas hőmérsékleten jellemző korróziós tulajdonságait tárta fel.

A szovjet fejlesztők akkoriban még nem tudtak megbirkózni ezzel a problémával, amelyet azonban a brit szakértők sikeresen megoldottak - és eredményeiket Norwood nyomban át is adta megbízóinak.

Az ügynöknő - akinek az édesanyja is szovjet kém volt - még ezután is hosszasan tevékenykedett, egészen a 70-es évek elejéig, amikor nyugalomba vonult.

Az életrajzi írás szerzője, David Burke - aki számos beszélgetést folytatott a néhai atomkémmel - azt mondta a vezető vasárnapi brit konzervatív lapnak, hogy Norwood "nem volt keményvonalas sztálinista ... inkább érzelmes kommunista volt, és meglehetősen naiv".

Christopher Andrew professzor, a brit elhárítás, az MI5 hivatalos történetírója azt mondta: Melita Norwood volt a leghosszabban szolgáló szovjet kém a brit történelemben, és egyben a legfontosabb női ügynök is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását