2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kevesebb helyen lehet majd szívni

Az amszterdami polgármester elrendelte, hogy zárják be a városban működő marihuánás kávézók majd egyötödét, mert túl közel vannak iskolákhoz és ezzel megsértenek egy országos hatályú törvényt.
2008. november 21. péntek 20:37 - Hírextra
Job Cohen szerint 2011-ig kell lehúzniuk a rolót az érintett kávézóknak, hacsak a bíróságok helyt nem adnak a fellebbezésüknek. Egyes vidéki városok is szabadulnának drogkávézóiktól.

Az amszterdami önkormányzat szóvivője szerint a városnak nincsenek komolyabb problémái a drogkávézókkal, 43 ilyen vendéglátóhelyet azonban levélben tájékoztattak arról, hogy 2011 végéig be kell zárniuk, mert általános iskolák 250 méteres körzetén belül fekszenek. A bezárásra ítélt kávézók között több nevezetes is van, például a nagyforgalmú The Bulldog a város egyik főterén.

Az amszterdami coffee-shopok ritkítását egy nappal a nagyobb hollandiai városok "füves csúcstalálkozója" előtt hozták nyilvánosságra. A polgármesteri konferencia témája a Hollandiát elözönlő "drogturisták".

A Binnenlands Bestuur című közéleti magazin felmérése szerint támogatják a kannabisz termesztésének és árusításának egyértelmű legalizálását azon hollandiai települések polgármestereinek többsége, ahol a könnyű kábítószereket árusító coffee shopok működnek.

A lap arra a következtetésre jutott, hogy a polgármesterek a kávézóhálózat legalizálásával véget kívánnak vetni a könnyű drogok felemás megítélésének: jelenleg Hollandiában eltűrik annak kis mennyiségben való árusítását, ugyanakkor tiltják a kannabisz, a marihuána alapját képező indiai kender termelését.

A 443 hollandiai település közül 106-ban vannak drogkávézók, összesen 702 működik az egész országban, több mint egynegyedük Amszterdamban. A magazin telefonos felmérésében részt vevő 88 polgármester közül 54 szavazott igennel a legalizálásra, és csak kilencen foglaltak állást a betiltás mellett. További huszonöten viszont fenn kívánják tartani a "tűrés" jelenlegi politikáját.

A felmérések szerint a közvélemény többsége támogatja a kendertermesztés legalizálását, de a koalíciós kormány fő erejét alkotó Kereszténydemokata Párt ellenezi ezt.

Hollandia 1976-ban léptette életbe azt a törvényt, mely szerint nem büntethető a kannabisz fogyasztása, valamint öt grammnál kevesebb birtoklása. Ugyanakkor tilos a termesztése, valamint a nagybani forgalmazása és importálása. Így a coffee-shopok bűnbandák révén biztosítják ellátásukat, ami felett a hatóságok szemet hunynak.

Két, a belga határ közelében fekvő település, Roosendaal és Bergen-op-Zoom a közelmúltban bejelentette: bezárják nyolc coffee-shopjukat, hogy véget vessenek azoknak a károknak, amelyeket a hetente mintegy 25 ezer belga és francia drogturista okoz nekik.

Ugyanilyen okból döntött úgy Maastricht városa, hogy kitelepíti a központban lévő hét coffee-shopot a belga határ felé. Ez utóbbi terv máris kiváltotta a belga határtelepülések nemtetszését. Fourons polgármestere például azzal vádolta maastrichti kollégáját, hogy a "bugris szomszédra" hárítja a drogturizmus kellemetlenségeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását