2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megkétszereződött az amisok lélekszáma

Tizenhat év alatt csaknem megkétszereződött az Egyesült Államokban az amis közösség lélekszáma.
2008. augusztus 31. vasárnap 13:56 - Hírextra
A modern világtól elvonulva, elektromos áram és mai kommunikációs eszközök nélkül élő anabaptista protestánsok, akik eredetileg Pennsylvania, Ohio és Indiana államokban telepedtek le, immár 28 amerikai államban, valamint a kanadai Ontarióban is élnek - állapította meg a washingtoni Elisabeth Town College tanulmánya.

2008-ban 231 ezer tagja volt a közösségnek, szemben az 1992-es 125 ezerrel. Ez 84 százalékos növekedést jelent. Ez idő alatt hét új állam fogadta be új lakosait, akik lovasszekéren közlekednek és evangéliumi értékeken alapuló viselkedési kódex alapján élnek. Így telepedtek le Arkansasban, Coloradóban, Maine-ben, Mississippiben és Nyugat-Virginiában. Virginiában 400, Kentuckyban 200, Montanában 150 százalékos volt az amis lakosság szaporodása.

Donald Kraybill professzor, a tanulmány szerzője szerint ez a növekedés részben a hagyományos amis nagycsaládnak köszönhető: egy családnak átlagosan öt gyermeke van. Ugyancsak erős a fiatal generációk megtartóereje. Bár a fiataloknak 18 éves korukban lehetőségük nyílik arra, hogy megismerkedjenek a külvilággal és megválasszák saját útjukat, négyötödük úgy dönt, hogy amis marad.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását