2024. április 29. - Péter

Elemzők: az SZDSZ beadja a derekát

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint annak ellenére, hogy az SZDSZ nem fogadja el Gyurcsány Ferenc javaslatcsomagját, a liberálisok át fogják engedni az adótörvényeket és a költségvetést.
2008. augusztus 31. vasárnap 06:35 - Hírextra
Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője és Kiszelly Zoltán politológus erről azt követően beszélt az MTI-nek, hogy az SZDSZ elnöke szombaton kijelentette: a program nem az ország, hanem Gyurcsány Ferenc túlélésének a programja.

Szomszéd Orsolya szerint a mostani bejelentés azt mutatja, az SZDSZ már nyáron eldöntötte, hogy nem fogadja el Gyurcsány Ferenc javaslatát. Ebből is látszik, hogy a liberálisok egy markáns ellenzéki stratégia mellett tették le a voksukat, ebben látják a parlamentben maradásuk zálogát - tette hozzá.

Nem lehet tudni, hogy mennyire egységes a párt, így a mostani döntés ellenére lehet, hogy a frakció egy része megszavazza majd az adótörvényeket és a költségvetést, illetve távol marad a szavazáskor. Csak kommunikáció kérdése, hogy hogyan kezelik majd a kérdést ezt követően - mondta Szomszéd Orsolya.

Kiszelly Zoltán szerint az SZDSZ nem megszavazni, hanem inkább "átengedni" fogja a költségvetést és az adótörvényeket.

A mostani bejelentés azt mutatja, hogy az SZDSZ nem akar megint "aláfeküdni" a szocialistáknak, Fodor Gábor nem mondhatja azt, hogy az "MSZP első füttyentésére enged" - mondta a szakember.
Úgy vélte, ezután a megszokott forgatókönyv következik majd: az SZDSZ kiadáscsökkentést fog követelni, Gyurcsány Ferenc pedig azt hangsúlyozza, hogy ő megvédi a nyugdíjasokat. Az MSZP és az SZDSZ között pedig megint a miniszterelnök lesz a közvetítő - tette hozzá Kiszelly Zoltán.
A mostani bejelentésnek köszönhetően a következő hónapokban az SZDSZ is és Gyurcsány Ferenc is benne lehet a hírekben, az MSZP azonban kiszorulhat ebből a kommunikációból. A költségvetés elfogadásáig így az SZDSZ szerepelhet a hírekben, a végén pedig megegyeznek majd a szocialistákkal. Aki pedig szerepel az népszerűséget is nyer - mutatott rá a szakértő.

Azt lehet mondani, hogy az SZDSZ mostani döntése mindegyik parlamenti pártnak kedvez - húzta alá.

A politológus úgy vélte, a jelenlegi állás szerint nemcsak az SZDSZ fogja átengedni a költségvetést, hanem az MDF és a Fidesz is partner lesz ebben. A demokrata fórum azután dönthet így, hogy a szocialisták különböző gesztusokat tesznek nekik, például az úgynevezett haláladó eltörlésével. A legnagyobb ellenzéki párt pedig azért, mert az előrehozott választásokkal megvárnák az európai parlamenti választásokat - mondta a politológus.

A MSZP tisztújítása miatt is fontos az SZDSZ mostani bejelentése, hiszen a liberálisok azt mutathatják, hogy befolyásolni tudják a szocialisták belső ügyeit azzal, hogy nemet mondanak a miniszterelnök javaslatára - tette hozzá Kiszelly Zoltán.

Szomszéd Orsolya arra is rámutatott, hogy az SZDSZ-nek nem volt nehéz meghoznia ezt a döntést, hiszen a gazdasági élet szereplői is inkább elutasították a Gyurcsány-csomagot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását