2024. április 28. - Valéria

Az ÁAK, az MVM, és a Mavir az Új Tulajdonosi Programban

Az Új Tulajdonosi Program keretében az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK), a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) lesznek az első olyan vállalatok, amelyekben kedvezményesen válhatnak tulajdonossá az e
2008. augusztus 31. vasárnap 17:14 - Hírextra
Elmondta, a kormány szerdán döntött az Új Tulajdonosi Program első szakaszában érintett vállalatokról.

A részleteket ismertetve beszámolt arról, hogy az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-ből legalább 25 százalék mínusz egy szavazati jogát biztosító részvénypakett kerülhet a polgárok tulajdonába 2009. május 31-éig. Az MVM-ben jövő november 30-áig a 75 százalék plusz egy szavazati jogot biztosító magyar állami részesedés felett szerezhetnének tulajdonrészt a programban résztvevők - tette hozzá.

Daróczi Dávid kitért arra, a Mavir Zrt. legalább 25 százalék mínusz egy, de legfeljebb 50 százalék mínusz egy szavazati jogot biztosító részvényeit pedig jövő szeptember 30-ig jegyezhetnék a tervek szerint a befektetők.

Emlékeztetett arra, Gyurcsány Ferenc február elején hirdette meg az Új Tulajdonosi Programot, azzal a céllal, hogy elindítsa a tulajdonszerzés és polgárrá válás útján azokat is, akiknek ehhez ma nincs elég saját ereje.

Felidézte, a bejelentést követően a kormány széles körű szakmai és társadalmi egyeztetést folytatott. A miniszterelnök gazdasági szakembereket kért fel az Új Tulajdonosi Program Tanácsába, amely április végére készítette el javaslatait. A kormány ezt követően májusban döntött a program részleteiről - a kabinet akkor határozta meg a kedvezmények fő kereteit, a szóba jöhető cégek körét és a bevezetés lehetséges menetrendjét - mondta kormányszóvivő.

Hangsúlyozta: a május óta tartó folyamatos szakmai munkálatok során megvizsgálták, hogy mely cégek lehetnek alkalmasak arra, hogy bevonják a programba, és ennek eredményeként születhetett meg szerdai döntés.

A kormány célja az volt, hogy olyan cégeket vonjon be a programba, amelyek közép- és hosszú távon is előnyös befektetésnek bizonyulhatnak és mérsékelt kockázatú befektetést jelentenek azoknak, akik élni kívánnak az Új Tulajdonosi Program lehetőségeivel, de kevésbé jártasak a tőzsde valamint a befektetések világában - hangoztatta.

Daróczi Dávid közölte: a program kapcsán befolyó bevételt a kormány az államadósság törlesztésére fordítja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását