2024. április 25. - Márk

Fantasztikus élmény nyalni!

Míg nyáron a könnyű, gyümölcsös édességek hódítanak, addig ősszel és télen inkább a dúsabb, tejszínes, csokoládés, karamelles desszertfélék kedveltebbek. A fagylalt egyben a legsokoldalúbban felhasználható ízesítőanyag is, különféle édes fogásokhoz - állí
2008. augusztus 30. szombat 10:14 - Hírextra
Egy gombóc feldobja a gyümölcslevest, de készíthető vele jegeskávé és a sima piskótához is finom. Bár önmagában is kellemes édesség, krémlikőrökkel nyakon öntve, hideg pudinghoz vagy éppen gesztenyepüréhez adagolva mutatóssá varázsolja az utolsó fogást. Gofrihez, palacsintához vagy meleg sült banánhoz is csábító kísérő lehet a jeges gombóc.

Minden fagylalt díszíthető, dúsítható csokidarával, szeletelt mandulával, pirított dióval vagy mogyoróval, ostyarúddal, kis csokis ostyalapokkal. A savanykás gyümölcs nem igazán illik díszítőelemként a tejszínes alapú, csokis jellegű fajtákhoz, inkább csak a gyümölcsös variációkhoz. De az utóbbiaknál sem érdemes többféle gyümölcsöt a díszítéshez felhasználni, mert zavaros lesz a "kompozíció".

A fagylalt adagolásának érdemes megadni a módját: a nagyobb tégelyekhez vásárolható rugós vagy scooper típusú kanál. A scooper töményebb és keményebb fagylaltok adagolására is alkalmas, a rugósat inkább lágy fajtákhoz ajánlják.

Hajdanán divatos volt a lapos végű négyszögletes lapát formájú fagylaltkanál, újabban a hosszú nyelű kiskanál terjedt el.

A fagylaltfogyasztásban az amerikaiak és a skandináv országok lakosai vezetnek - pedig ez utóbbiakban rövid a nyár. Nemcsak az adagok hatalmasak: olyan széles és vonzó a választék, hogy nehéz ellenállni a hazavihető csábítóan finom tégelyeknek. Például régen létezett a csokoládéfagylalt, ma viszont ez csak az alapja számtalan fagylaltfélének, köztük a tejcsokis, bonbonmeggyes, belga csokis, sztracsatellás, makadámiadiós, narancsos, grillázsdarabos, keserűcsokoládés fajtáknak.

Az amerikai fagylaltdinasztiák egyikét a bevándorlóként New Yorkba érkező lengyel Mattus család alapította 1921-ben Brooklynban. Titkuk a minőség és a nemes alapanyagok használata volt, ez vitte sikerre a céget. Ma több száz fagylaltozójuk és kávézójuk van világszerte és a közelmúltban a cég megnyitotta első üzletét Magyarországon is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását