2024. április 29. - Péter

Több mint egymillióan szenvednek pszichés zavarokban

Növekszik a pszichikai zavarokban szenvedők száma Ukrajnában, de a szakemberek becslése szerint a lelki bajokkal küszködőknek mindössze 2,5 százaléka fordul orvoshoz.
2008. április 26. szombat 10:22 - Hírextra
Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az országban jelenleg 1 millió 200 ezer, pszichés zavarban szenvedő beteget tartanak nyilván, de a lelki bajokban szenvedő ukránok pontos száma nem ismeretes – írta a Kijevben megjelenő Gazeta Po-Ukrajinszki országos napilap.

Az újság által idézett Irina Pincsuk, az egészségügyi tárca vezető szichiátere elmondta, hogy az Ukrán Elmeorvosok Szövetségének megfigyelése szerint csak minden tizenkettedik pszichés zavarban szenvedő beteg fordul orvoshoz. A nyilvántartott betegek 72 százaléka a határesetek kategóriájába tartozik, azaz neuraszténiás, depressziós, míg a súlyos elmezavarban szenvedők aránya 18 százalékot, a szellemileg visszamaradottaké pedig kilenc százalékot tesz ki – tette hozzá.

Pincsuk szerint a legnagyobb gondot a lelkibeteg-gondozásban a társadalmi megbélyegzés jelenti, az emberek a stigmatizációtól való félelmükben inkább kezeltetik a lelki problémáikat családorvosokkal, belgyógyászokkal, természetgyógyászokkal, nem fordulnak pszichiáterhez.

Hivatalos adatok szerint 2007-ben 155 ezer tudathasadásos beteget tartottak nyilván, közülük 3,5 ezernél tavaly diagnosztizálták a betegséget. A depresszióban szenvedők száma a múlt évben 50 ezer, a neuraszténiásoké és stressztől szenvedőké 159 ezer volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását