2024. május 4. - Mónika, Flórián

Eltűntek világnapja - új keresőoldalt működtet a Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt eltűnteket kereső szolgálata tavaly 1.914 ügyet nyitott meg, és több mint kétezret zárt le, a tavaly lefolytatott keresések 48 százaléka zárult sikerrel; szeptembertől új keresőoldalt indít a szolgálat - tájékoztatta a vöröskereszt a
2008. augusztus 30. szombat 09:44 - Hírextra
A Magyar Vöröskereszthez beérkező keresési kérelmek 54 százaléka a második világháborúhoz, 12 százaléka az 1956-os szabadságharchoz és a hidegháború éveihez, 2 százaléka pedig jelenleg is tartó fegyveres konfliktusokhoz és a menekültügyekhez kapcsolódott.

A szolgálat az első világháború óta működteti keresőszolgálatát, együttműködve több ország vöröskereszt szervezetével, és elsősorban a fegyveres konfliktusok során egymástól elszakadt családtagok, menekültek felkutatásában nyújt segítséget. A szolgálat ma már a természeti katasztrófák során eltűntek keresésében is közreműködik, sőt egyedi elbírálás alapján, úgynevezett humanitárius alapon egyéb keresési kérelmeket is elfogad, például egykori állami gondozottakét vagy külföldön élő családtagjukat kereső emberekét.

A tájékoztatás szerint a legnehezebb feladatnak a keleti fronton eltűntekre, illetve a volt szovjet hadifogolytáborokban elhunytakra vonatkozó információk megszerzése bizonyult, míg a legsikeresebben a hidegháború éveiben, illetve az 1956-os szabadságharcot követően kivándoroltakkal kapcsolatos megkereséseket tudta lezárni a szervezet.

Másfél évvel ezelőtt a Magyar Vöröskereszt - megkönnyítve a hozzátartozóikat Magyarországon kereső külföldiek helyzetét - kétnyelvű tájékoztatót tett fel a honlapjára, szeptember közepén pedig elindul a http://www.keresoszolgalat.hu oldal.

A keresőszolgálati tevékenységet teljes diszkréció mellett végzik a vöröskeresztes munkatársak, hiszen a keresési folyamat során megszerzett információk szigorúan védettek.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet 2000-ben nyilvánította augusztus 30-át az eltűntek világnapjává.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását