2024. április 29. - Péter

Búcsú a fillértől

Véglegesen elbúcsúznak a fillérektől a csehek. A prágai jegybank tavaly nyári döntése alapján 2008. szeptember elsején megszűnik hivatalos fizetési eszközként funkcionálni az ötvenfilléres érme, amelyből jelenleg 427 millió darab van forgalomban.
2008. augusztus 30. szombat 08:12 - Hírextra
Ez az alumínium fémkorong az utolsó filléres fizetőeszköz Csehországban. A kisebb értékű - 10 és 20 filléres - érméket 2003 októberében vonták ki a forgalomból. Az 1, 2, 5, 10, 20 és 50 koronás érmék azonban továbbra is forgalomban maradnak.

"A döntés alapvető oka az, hogy az 50 filléres érmék már nem teljesítik feladatukat. A hivatalosan forgalomban lévő filléres érmék abszolút többsége a valóságban már nem kell senkinek, nem használja senki" - indokolta a döntést Pavel Rezábek, a jegybank igazgatói tanácsának a tagja. Szerinte az emberek már nem nagyon fizetnek velük, s ha az üzletben visszakapják, gyakran otthagyják a kasszánál, mert csak megterhelné a pénztárcájukat.

Valószínű, hogy az egyetlen társadalmi csoportot, amely megsiratja az ötvenfilléresek eltűnését, ismét a kártyások fogják jelenteni. Már biztos, hogy kedvenc "sportjuk" ismét megdrágul.

A másik oldalon a kereskedők, a bankok és más pénzzel dolgozó vállalkozások számára az ötvenfilléres érme kivonása a forgalomból megkönnyebbülést jelent.

Ugyanakkor nagy és megválaszolatlan kérdés, hogy milyen hatással lesz az ötvenfilléresek kivonása a forgalomból a kiskereskedelmi árakra. A lakosság zöme attól tart, hogy a kereskedők az eddigi árakat felfelé kerekítik, s ezzel számos termék megdrágul. A jegybank igyekszik megnyugtatni a közvéleményt, s azt állítja, hogy az aggodalmak alaptalanok, az emberek a tíz- és húszfilléresek kivonásakor szerzett tapasztalatokra hivatkozva félnek.

Több pénzügyi szakértő is elismeri, hogy a kisebb filléres érmék eltűnésekor számos élelmiszer, különösen pékipari termék, megdrágult. "Bár az egyén számára egy-egy terméknél filléres
ármozgásról van szó, a végeredmény jelentős áremelkedés" - állította az egyik elemző a közszolgálati cseh televízióban.

"Pillanatnyilag nehéz megmondani, hogy milyen hatással lesz ez az intézkedés az inflációra. Tény azonban, hogy a 10 és a 20 filléresek kivonása a forgalomból valóban inflációnövelő hatású volt" - ismerte el a televízióban Rezábek. Most egy- vagy kéttized százalékos inflációnövelő hatással számolnak.

Azt a tényt, hogy az ötvenfilléresekkel együtt kivonják a forgalomból a papír húszkoronásokat is, a lakosság szinte nem is vette észre. A papír húszkoronások 14 évig voltak forgalomban, s ma már alig egyharmadukat használják. Azok egy részét is sok ezren a korábbi egydollároshoz hasonlóan "szerencsét hozó talizmánként" tartják csak a pénztárcájukban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását