2024. május 3. - Tímea, Irma

Pécs legnehezebb gazdasági éve az idei

Gazdaságilag minden idők legnehezebb évének nevezte az ideit Pécs számára Trombitás Károly, a város költségvetési bizottságának elnöke, aki a 2010-es büdzsé összeállítása kapcsán nyilatkozott az MTI megkeresésére.
2010. január 27. szerda 21:16 - HírExtra
A fideszes politikus azt mondta: a baranyai megyeszékhely nincs csődben, ugyanakkor egy, az év során jelentkező nem tervezett, félmilliárd forintot elérő rendkívüli kiadást kormányzati segítség nélkül már aligha tudna kifizetni.

Megjegyezte, a jelenlegi nehéz pénzügyi helyzet főként a korábbi, szocialista városvezetés - elsősorban fejlesztési célokra felvett - nagymértékű hitelfelvételeinek, a folyamatosan csökkenő állami támogatások, továbbá a gazdasági válság hatásainak, a mérséklődő adóbevételek következménye.

Trombitás Károly utalt rá, hogy a költségvetés február 11-én kerül a közgyűlés elé. E szerint Pécs idén 54 milliárd forintból gazdálkodik, ebből 11-12 milliárd forintot tesznek ki az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz köthető beruházások.

Az önkormányzat hitelállománya 32 milliárd, a városi tulajdonú cégek kötelezettségeivel együtt 47 milliárd forint. Pécs 2010-ben 3,1 milliárd forintot költ 2033-ig futó hiteleinek törlesztésére, de mivel idén 3,6 milliárd forint hiánnyal kalkulál, egyben további hitelfelvételre is kényszerül.

A bizottsági elnök kitért rá: nagyobb megtakarítás elérése érdekében a városi intézményrendszer mindenképpen változtatásokra szorul a közeljövőben. A konkrét lépésekről azonban a teljes intézményhálózat márciusig folyó átvilágítása eredményeinek figyelembe vételével döntenek. Az már most felmerült, hogy a város ne lássa el, vagy ellenszolgáltatás fejében végezze nem kötelező feladatait az oktatás, vagy például a szociális ellátás terén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását