2024. április 29. - Péter

Radioaktív polónium is van a cigarettákban

Erősen rákkeltő, elsősorban a tüdőt roncsoló radioaktív polónium is van a cigarettákban, állítja egy amerikai tanulmány, és erősítették meg magyar szakemberek is írta pénteken a Népszabadság az egyik legtekintélyesebb amerikai orvosi folyóirat, az America
2008. augusztus 29. péntek 17:23 - Hírextra
A BAT (British American Tabacco) álláspontja szerint ez az anyag gyakorlatilag mindenütt előforduló elem, jelen van a levegőben, talajban, talajvízben, felvételére gyakorlatilag minden növény képes - közölte a BAT Hungary csütörtökön az MTI-vel.
A felnőtt férfi dohányosok esetében a naponta szervezetbe jutó polónium mennyiségének 77,3 százaléka élelmiszerekből, 4,7 százaléka vízből, 0,6 százaléka a levegőből és 17,1 százaléka a dohányfüstből származik - mutat rá egy 1977-ben Amerikában készült tanulmányra hivatkozva a dohányipari cég közleménye.
A Népszabadság azt közölte, hogy a polónium 210 jelenléte a cigarettában évtizedek óta ismert a dohányipar előtt, de erről csak most kerültek nyilvánosságra belső feljegyzések Amerikában.
A cikk szerint a nagyvállalatok vezetői tudtak a veszélyről, de mindent megtettek, hogy az erre vonatkozó dokumentumokat megsemmisítsék, a szakembereknek pedig megtiltották a publikálást.
A BÁT közleménye ezzel kapcsolatban azt írja, hogy 1950 és 1990 között több mint száz tanulmányt publikáltak a dohányfüstben található radioaktív anyagok vizsgálatáról, s ezek többsége a polónium-210-el foglalkozott, ezért ésszerűtlen titkolózásról beszélni.
A Népszabadságnak Dr. Somlai János egyetemi docens elmondta: magyar dohányzáskutatók is folyamatosan vizsgálják a sugárzó anyag jelenlétét a cigarettában. Ha abból indulunk ki, hogy valaki napi 16 szál cigarettát szív, egy év alatt 0,1-0,3 msievertnyi sugárterhelésnek teszi ki a szervezetét, ami éppannyi, amennyit a csernobili katasztrófa okozott Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását