2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kulcsár-ügy összefoglalva

Nyolc év börtönre ítélte első fokon és azonnal előzetes letartóztatásba is helyezte a Fővárosi Bíróság Kulcsár Attilát sikkasztás miatt; a brókerügy 24 vádlottja közül nem jogerősen további hatan kaptak letöltendő szabadságvesztést.
2008. augusztus 28. csütörtök 19:55 - Hírextra
Kulcsár Attila, Kerék Csaba, a Britton Kft. egykori vezetője, El Abed Hassan pénzváltó, Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese, Bende Péter és Schönthal Henrik üzletember összesen 26 év nyolc hónap szabadságvesztést kapott.

Az ügyész indítványozta a hét letöltendő szabadságvesztésre ítélt vádlott közül öt letartóztatását, de a bíróság csak Kulcsár Attila esetében adott ennek helyt, a másik négy vádlottal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Nyolcan kaptak felfüggesztett szabadságvesztést - köztük Forró Tamás újságíró -, négyen pénzbüntetést, 75 ezertől 450 ezer forintig terjedő összegben, hárman büntetés kiszabása nélkül próbára bocsátást. Két vádlottat, Rejtő E. Tibort, a K and H Bank egykori elnök-vezérigazgatóját és Dunai Györgyöt, a Betonút Rt. volt vezérigazgatóját a bíróság felmentette a vádak alól.
Két próbára bocsátott ügyében jogerőre emelkedett az elsőfokú ítélet, a többi 22 vádlott esetében azonban ügyészi, illetve vádlotti fellebbezések folytán másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik a büntetőper.

Első fokon vagyonelkobzással nyolc embert sújtottak, összesen mintegy 1,7 milliárd forint értékben.A bíróság szóbeli indoklása szerint a vádbeli időszakban Budapesten elterjedt, hogy Kulcsár a megszokott hozam többszörösét ígéri. Kulcsárnak milliárdos nagyságrendben volt szüksége pénzre, hogy "működjön a rendszer", s a hiányt visszapótolja. Kétszeresen kellett helyt állnia, az elsikkasztott pénzt és az ígért magas hozamokat is ki kellett termelnie, ezért elemi érdeke volt, hogy minél nagyobb tőkére tegyen szert.

A bíró a korábbi tárgyalásokon meghallgatott szakértők véleménye alapján Kulcsár Attiláról megjegyezte: "megtanulta ő ezt a szakmát".Az elsőfokú bíróság nem számolta ki a bűncselekményekkel okozott kár pontos összegét, és a K and H Bank polgári jogi igényét is másik eljárásra utasította, mert ez meghaladta volna a büntetőper kereteit, és erre nem is volt szükség a bűncselekmények elbírálásához.

Kerék Csabával kapcsolatban a bíró megjegyezte, ő biztosította a pénzügyi műveletekhez szükséges szakmaiságot, míg Kulcsár volt a "pénzgyűjtő".A bíró elmondta azt is, hogy két ügy volt, ami miatt összeomlott a Kulcsár által működtetett pénzügyi mechanizmus. Az egyik a Pannonplast felvásárlásával kapcsolatos vizsgálat, a másik pedig, hogy az Állami Autópályakezelő visszakérte befektetett pénzét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását