2024. április 19. - Emma

A vakvezető kutyák beléphetnek, a mozgássérült segítők nem?

A vakvezető kutyák tulajdonosainál is nehezebb helyzetben vannak azok a mozgássérültek, akiket képzett kutyák segítenek. Nagyon sok helyről azért küldik ki őket, mert nem vakvezető kutyájuk van - nyilatkozta az MTI megkeresésére Pancsa József, a Magyar Pa
2008. február 22. péntek 16:18 - Hírextra
Pancsa József, aki 25 éve kerekesszékkel közlekedik és egy éve van segítő kutyája, úgy véli, hogy ezért részben az elavult jogi szabályozás a felelős, mert abban kivételként csak a vakvezető kutyák szerepelnek.

Mint mondta, annak ellenére küldik ki őket nagyon sok helyről, hogy a mozgássérülteket segítő kutyákon ugyanolyan speciális mellény és vöröskereszt igazolvány van, mint a vakvezető kutyákon. "Mindenhol azt mondják, hogy nem vakvezető kutyám van, ezért vagy küldjem ki a kutyát, vagy távozzak az üzletből" - mondja Pancsa József.

"Azt szeretnénk elérni, hogy a rendeletekben a vakvezető kutyák helyett segítő kutyákat írnának, mert ebbe a minket segítő ebek is beletartoznak" - mondta Pancsa József.

Faludi Gábor, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Közegészségügyi Főosztályának főosztályvezető helyettese úgy nyilatkozott, hogy azért fordulhatnak elő ilyen esetek, mert nincs egységes szabályozás. Van olyan rendelet, amelyben már szerepel a mozgássérülteket segítő kutyák megnevezése, van, ahol nem. "Különböző szabályozások vannak, de a speciális esetektől eltekintve, nem konzisztens a jogalkotás rendszere. Ezeket a hiányosságokat a szakminisztériumoknak kellene pótolniuk" - mondta.

A Magyar Nemzet keddi számában azt írta, hogy a pápai Tesco áruházból vakvezető kutyája miatt vezettették ki Orsós Sándort, mire a férfi az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. A férfi ügyében a Vigyázó Szemek érdekvédelmi szervezet reklamált, ám az áruház az ÁNTSZ tiltására hivatkozott - olvasható az újságban.

A cikk szerint a férfi legutóbb múlt héten kísérelt meg vásárolni a pápai Tesco áruházban, s akkor megint kikísérték, miután felszólították, hogy hagyja el az áruházat. Ennek okaként azt közölték, hogy kutyával nem lehet hozzájuk bemenni, különben az ÁNTSZ megbünteti az áruházat. A férfi még aznap felkereste a pápai tisztiorvost, aki megerősítette: a férfi vakvezető kutyával nem mehet be az áruházba.

Faludi Gábor az MTI megkeresésére az eset után azt mondta: a hatályban lévő rendelet szerint élelmiszer- és vendéglátó üzemekbe, üzletekbe, helyiségekbe, szórakozóhelyekre, játszóterekre, egészségügyi intézményekbe, bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba, strandokra ebeket - az üzemeltető által meghatározott feltételek mellett, a vakvezető kutya kivételével - még pórázon sem szabad bevinni. De, nem lenne baj, ha a dolgozók, esetleg a vásárló társak is segítenének… akár ÁNTSZ intézkedése nélkül is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

erica72
2008. február 22. 16:49
"Egy ország kultúrája arról mérhető le hogyan bánik a gyengéivel"
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását