2024. április 28. - Valéria

Fővárosi Közgyűlés napirendje

A főváros közlekedési helyzete és a 4-es metró alagútjának ügye is napirendre kerül csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés ülésén, amelyen várhatóan leteszi esküjét egy új képviselő a 66 tagú testület előtt.
2008. augusztus 27. szerda 18:01 - Hírextra
A közgyűlési meghívó szerint a képviselők asztalára kerül "Budapest közlekedési rendszerének fejlesztési terve".

Az időközi jelentés szerint a főváros közlekedési és környezeti állapota 2001 óta tovább romlott, így például a torlódások állandósultak. Mint írták, markáns és gyors beavatkozás nélkül a közlekedés egyre kevésbé lesz fenntartható, hatékonysága pedig fokozatosan romlik. A városnak választania kell, hogy közlekedéspolitikájával rövid távon a versenyképességet vagy az életminőséget helyezi előtérbe - figyelmeztettek a tanulmányban.

Az ülésen várhatóan szó lesz a BKV új vezérigazgatója, Kocsis István megbízatásáról is. A fővárosi szakbizottság szerda reggel döntött a közlekedési cég új vezetőjének személyéről.

A képviselők tárgyalnak arról a javaslatról, amely szerint a főváros 30 millió forinttal támogatná a Városligetbe tervezett, Szónokok Hordója elnevezésű fórum megépítését. A köztéri parknak "házirendje" is lesz, amely szerint ott csak véleményt szabad majd közölni, rágalmazni tilos, és a felszólalók hangosító eszközt nem használhatnak.

A közgyűlés elé kerül továbbá az az indítvány, amelynek értelmében a jövőben nem helyezhetnének el kerékbilincset a betegeket szállító, valamint a szakrendelők vagy kórházak környékén szabálytalanul parkoló autókra.

Szó lesz a régi pesti zsidónegyedet is érintő belső-erzsébetvárosi rehabilitációs tervről is. A tervet - a határozati javaslat értelmében - a főváros azért nem támogatja, mert a szabályozás hatályba léptetési ütemezését elfogadhatatlannak tartja. A rehabilitációs program elsődleges célja, hogy a negyed utcái megőrizhessék eredeti karakterüket. Korábban városvédő szervezetek tiltakoztak több műemlék értékű épület elbontása ellen.

A közgyűlés utolsó napirendi pontjaként szerepel a meghívóban a 4-es metró negyedévi "előrehaladása". A több mint 500 milliárd forintos beruházás legnagyobb érdeklődésre számot tartó része jelenleg a Szent Gellért téri alagútfúrás, illetve annak hatósági megállítása. A képviselők a tájékoztató mellékletéből megtudhatják, hol tart a szakhatósági engedélyek beszerzése vagy pótlása az egyes állomásokon.

Várhatóan a testület előtt veszi át megbízólevelét a szabad demokraták új képviselője, Szabadai Viktor, aki az üzleti szférába távozó Dancs Gábort váltja a liberálisok frakciójában. Ezzel 34:33 arányban újra többségbe kerül a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását