2024. április 20. - Tivadar

A kormányfő az ellenzéki kritikákról

A miniszterelnök hiányolta az ellenzék alternatív javaslatait, amikor a programját ért kritikákra reagált az MTI-nek szerdán Miskolcon, az MSZP regionális frakcióülése előtt.
2008. augusztus 27. szerda 17:31 - Hírextra
"Mi megmondtuk, hogy szerintünk mit lehet csinálni, nem ismerem, hogy a többiek mit mondanak" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: az MSZP és a kormány hosszú hetek óta azt hallja, hogy jelentősen csökkenteni kell a járulékterheket és a személyi jövedelemadót, hogy jobban megérje dolgozni. Ezen dolgoztunk - mondta.

A kormányfő a Népszabadság szerdai számában fizetett mellékletként megjelent, Megegyezés című írásban fokozatos, összesen 1.000-1.200 milliárd forintos adócsökkentési programra tett javaslatot. A program 300 milliárd forintos első ütemében már 2009-ben, egy lépésben eltörölnék a 4 százalékos vállalati különadót, a társasági adót pedig 18 százalékban határoznák meg, a jelenlegi 16 százalék helyett. A személyi jövedelemadót úgy csökkentenék, hogy a jelenlegi 1,7 millió forint helyett 2 millió forint éves jövedelemig kellene 18 százalékos adót fizetni, a 36 százalékos kulcs csak az a fölötti részre lenne érvényes.

Gyurcsány Ferenc az MTI-nek azt mondta: a rendszerváltás óta ilyen középtávú és a következő évekre konkrét intézkedéseket javasló adóprogram még nem volt. "Énszerintem ezt azzal elintézni, hogy nem jó, talán nem elegendő" - jegyezte meg.

A kormánynak és az MSZP-nek az a dolga, hogy ennek a programnak az elfogadásához többséget biztosíthasson - mondta a miniszterelnök, hozzáfűzve: azt hiszi, meg is lesz ehhez a többség. "Egyértelműen ki kell mondani: minden kormánynak a sorsa hozzá van kötve a költségvetéshez" - fogalmazott.

A Fidesz szimpla beetetésnek, a KDNP a költségvetés elfogadtatására tett kétségbeesett kísérletnek, az MDF új MSZP-SZDSZ megegyezésnek minősítette a programot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását