2024. április 19. - Emma

Nem segít az orosz duma kezdeményezése

A magyar külügyi tárca szerint nem segíti a kaukázusi konfliktus tárgyalásos rendezését, hogy az orosz Állami Duma hétfőn az ENSZ tagállamainak törvényhozásaihoz és a nemzetközi parlamenti szervezetekhez intézett felhívásban kezdeményezte Dél-Oszétia és A
2008. augusztus 26. kedd 10:13 - Hírextra
A Külügyminisztérium sajnálattal értesült erről a kezdeményezésről - írta közleményében Szelestey Lajos. Kiemelte: a tárca álláspontja szerint a Dél-Oszétia és Abházia önálló, szuverén és független államokként történő elismerését célzó orosz lépés nem szolgálja a Kaukázus térségének stabilitását és "nem mozdítja elő a már eddig is nagyon súlyos emberi és anyagi áldozatokkal járó konfliktus tárgyalásos rendezését".

"A viszályban magát korábban független, külső békefenntartóként meghatározó Oroszország parlamentjének egyoldalú kezdeményezése nem lehet jogi alap a kérdés rendezéséhez. Tartalma és szellemisége nincs összhangban az Európai Unió elnöke és az Oroszországi Föderáció elnöke által kidolgozott, a nemzetközi közösség széleskörű támogatását élvező megállapodással sem" - hívta fel a figyelmet a külügyi szóvivő.

Szelestey Lajos hangsúlyozta: a Magyar Köztársaság az EU és a NATO tagjaként szilárdan kitart amellett, hogy a konfliktust tárgyalások útján, békés eszközökkel kell és lehet megoldani, tiszteletben tartva Grúzia területi épségét és nemzetközileg elismert határait.

Az orosz parlament mindkét háza hétfőn egyhangúlag hívta fel az államfőt a Grúziától elszakadt Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerésére. A parlament a kérdésben csupán ajánlást tehet, a döntés az alkotmány értelmében az elnök kezében van, s moszkvai megfigyelők eltérően nyilatkoznak arról, mikorra várható, és mitől függ a döntés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását