2024. április 23. - Béla

Kevés konkrétum

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az egészségügy átalakításáról szóló program jó szándékú, de kevés konkrétumot tartalmaz - erről Éger István, a köztestület elnöke beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. augusztus 26. kedd 16:06 - Hírextra
A "Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig" címet viselő tárcaanyagból többek között a különböző reformelemekre szánt források pontos mértékét, "származását" hiányolta Éger István, aki kiemelte, hogy az anyag nem foglalkozik az ágazat humánerőforrás-helyzetével, amelynek rendezése elengedhetetlen.

Utóbbi kapcsán azt mondta: a dokumentumból csak általánosságban derül ki, mi a kormányzat szándéka ezen a téren, azonban az nem, hogy a katasztrofális munkaerőhelyzetre és az ágazatban dolgozók bérezésére milyen konkrét megoldást javasolnak, mekkora anyagi eszköz hozzárendelésével.

Éger István hozzátette: az egészségügyben dolgozóknak közalkalmazotti státusban kell maradniuk, hamis az az állítás, hogy ezen besorolás gátja lenne bármiféle béremelésnek.
A kamarai elnök emlékeztetett arra, hogy a MOK évekkel ezelőtti követeléseihez képest is kevés az "előrelépés" az anyagban. Mint mondta, nem történt meg az ágazat konszolidációja, nem rendeződött a munkaerőhelyzet és nem rendezték az ügyeleti díjakat sem, valamint a kamarákat is "megnyirbálták."

Kitért arra is: nincs létjogosultsága annak, hogy az egészségbiztosítás irányítását régiókra bontsák, mert ez véleményük szerint költségnövelő tényező lehet, így nem tudják támogatni, javasolják ugyanakkor a kórházi fekvőbeteg-ellátásban alkalmazott teljesítményvolumen-korlát eltörlését.

Összességében a MOK arra a megállapításra jutott, hogy az egészségügyi kormányzat által hangoztatott partnerséggel egyetért és a jövőben is él a felajánlással, azonban az összes reform kerékkötője maga a konvergenciaprogram.

A "Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig" című, az ágazat reformelképzeléseit tartalmazó dokumentumot a nyár elején vitatta meg a kormány, majd az anyagot társadalmi vitára bocsátották, amelynek során számos szakmai szervezet alkothatott véleményt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását