2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Iskolafelújítási program indul

Az elmúlt ötven év legnagyobb iskolafelújítási programja indul Magyarországon - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Bajnai Gordon szakminiszter közölte: az eredetileg tervezett 55 milliárd forint helyett 75
2008. augusztus 26. kedd 17:00 - Hírextra
A Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében csaknem 80 milliárd forintról döntött a kormány, amiből mintegy 500 oktatási helyszín felújítása kezdődhet meg - mondta a miniszterelnök, aki Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel és Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót a Parlamentben.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a kormány 4-5 év alatt nem költött ennyit óvodák, iskolák felújítására, mint most.

Beszélt arról is, hogy a magyar iskolarendszer évek óta alig-alig tudja csökkenteni az otthonról hozott hátrányokat, és ezeket a hátrányokat nem egy esetben még tovább fokozza.
A közoktatás megújítása lényegesen több annál, mint hogy épületeket újítunk fel, hogy modern informatikával szereljük fel őket - fogalmazott a kormányfő.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter elmondta: az eredetileg 55 milliárd forintos keretösszegre több mint 300 milliárd forint értékben nyújtottak be kérelmeket. A kormány ezért úgy döntött, hogy a regionális fejlesztési tanácsok (rft) kérésének megfelelően lehetővé teszi a 2007-2013 közötti keret egy részének korábbi megnyitását, hogy az rft-k még az idén, további legalább félszáz közoktatás-fejlesztési projekt támogatásáról dönthessenek. Hozzátette: az eredeti forrásokból kevesebb, mint 200 iskolát tudtak volna támogatni.

A tárca vezetője közölte: rendkívül szigorú szempontokat érvényesítettek az iskolafelújítási pályázatok elbírálásakor, a kérelmet benyújtókat a helyszínen is ellenőrizték. A pályázatok elbírálásakor figyelembe vették, hogy lesz-e elegendő diák az elkövetkező öt évben, érvényesül-e az esélyegyenlőség, és az is szempont volt, hogy a leghátrányosabb térségektől ne szívják el a fejlettebbek a forrásokat. Ennek érdekében a hátrányos helyzetű pályázóknak csökkentett önrészt írtak elő. A 253 nyertes intézményfenntartó közül kilencvenkettő hátrányos helyzetű kistérségi társulásban működik.

A most elbírált pályázatok alapján a 2009/2010 és a 2010-/2011-es tanévben már megújult intézményekben kezdődhet meg az oktatás.

Hiller István oktatási miniszter elmondta: hosszas előkészületek előzték meg a programot. A tárca vezetője utalt az egy évvel ezelőtt közzétett felmérésre, amely szerint Magyarországon az iskolaépületek több mint 40 százaléka 1945 előtt épült, 14 százaléka 1960 és 1970 között, 16 százaléka pedig 1970 és 1980 között létesült.

A tárca vezetője közölte: 1990 és 2000 között összesen 854 iskolaépület épült fel, vagy újult meg. A központi költségvetésből kimondottan iskolafelújításra 1998-ban 597 millió, 2000-ben 4,1 milliárd, 2002-ben 5,4 milliárd forint állt rendelkezésre.

A miniszter hangsúlyozta: a közoktatás átfogó felújítása folyik, ennek keretét adja az Új tudás program, s ebbe illeszkedik az infrastruktúra fejlesztése is.Zsigó Róbert, az oktatási bizottság fideszes alelnöke szerint a magyar közoktatás, a kormányfő állításával ellentétben, az elmúlt ötven év legnehezebb időszakát éli. Az elmúlt években pedagógusokat bocsátottak el, iskolákat zárnak be és szinte mindenért fizetni kell, amiért eddig nem kellett.

Az ellenzéki politikus feltette a kérdést, hogy a miniszterelnök miért nem állt ki néhány éve, amikor az elmúlt ötven esztendő legnagyobb pedagógus-elbocsátási programját indította el, illetve amikor az elmúlt fél évszázad legnagyobb iskolabezárási programja kezdődött meg.

Az ellenzéki politikus szerint a kormányfő most beismerte, amit a Fidesz régóta mond: nem törődtek a közoktatási intézményekkel. Arra, hogy a miniszterelnök szerint a kormány 4-5 év alatt nem költött annyit óvodák, iskolák felújítására, mint most, úgy reagált: Gyurcsány Ferenc bevallotta, hogy 4-5 éve nem tettek semmit a közoktatási intézményekért.

Zsigó Róbert kétségeinek adott hangot, hogy egyáltalán megvalósul-e, amit a miniszterelnök bejelentett. Sokszor ígérték már ezt, s korábban Hiller István 100 milliárdról beszélt - mondta, hozzátéve: hová tűnt 20 milliárd forint.

Az ellenzéki képviselő szerint kérdés az is, hogy a most nyertesnek nyilvánított ötszáz telephely mellett mi lesz a többiekkel, amelyek szinte már a közüzemi számlákat sem tudják kifizetni.
Megjegyezte: jelenleg mintegy 5-6 ezer oktatási telephely van Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását