2024. március 29. - Auguszta

Újjáépül Traianus hídja?

Uniós pénzek bevonásával az ókor egyik építészeti csodájának, a Traianus római császár által készíttetett első Duna hídnak az újjáépítését tervezi Szerbia és Románia - jelentette a belgrádi sajtó. A mai Románia területén lévő Dáciát meghódító, 98 és 117 k
2008. augusztus 25. hétfő 13:50 - Hírextra
Az 1127 méter hosszú építményt a kor legnagyobb építésze, a damaszkuszi Apollodórosz tervezte, akinek alkotásai között olyan világhírű építmények szerepelnek, mint a római Pantheon, a császár hódításainak emléket állító Traianus-oszlop, Traianus római fóruma, számos diadalív, s a spanyolországi Alconétar híd.

A római légiók által taposott, 103 és 105 között felépült híd csak száz évig állt - Traianus utóda, Hadrianus császár leromboltatta, nehogy északról jövő támadások segítőjévé váljon -, de utána még vagy ezer évig nem épült új híd a Dunán. Húsz pilléréből csupán egy maradt meg a szerb part közelében, de korabeli ábrázolások alapján nagy pontossággal megállapítható, hogyan nézett ki.
A remek mérnöki alkotás mindkét végén szobrokkal díszített boltíves kapu emelkedett. A Vaskapu után, de még mindig szűk mederben rohanó Dunába húsz kőpillért állítottak, s ezek tartották a fából készült, boltíves faszerkezettel alátámasztott hídpályát.

A híd rekonstrukcióját elsősorban Szerbia szorgalmazza, amely büszke ókori örökségére - nyolc római császár született mai területén, több jelentős romvárossal is rendelkezik -, s igyekszik azt turistaipara szolgálatába állítani. Traianus hídjának rekonstrukciójára egyelőre 1 millió euró áll rendelkezésre, ami szakértők szerint nem elegendő, de a terv kiötlői állítják: biztos ígéreteik vannak arra, hogy szerb, román és uniós forrásból összejön a szükséges összeg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását