2024. április 18. - Andrea, Ilma

Szili Katalin ajándéka

Szili Katalin önkéntelenül lett babagyűjtő. Erről az Országgyűlés elnöke hétfőn beszélt Kaposváron abból az alkalomból, hogy hírét vette a Babavilág Múzeumnak és Somogy szülötteként 30, házelnökként ajándékba kapott babával gazdagította a ritkaságszámba m
2008. augusztus 25. hétfő 19:10 - Hírextra
Az első ajándékbabát "beültette" a parlamenti irodájába, s ebből többen arra következtettek, hogy gyűjti a játékbabákat - adott magyarázatot arra, hogy miként követték az első ajándékba kapott babát a többiek.

- Örülök, hogy méltó helyre kerültek a babák - mondta Szili Katalin, hozzátéve, hogy itt jóval többen nézhetik meg őket, mint az irodájában.

A legközelebb ajándékba kapott babáknak is itt lesz a helyük - ígérte az Országgyűlés elnöke, aki úgy vélekedett, hogy a babák és a macik őrzői a gyermekkornak, a családi szeretetnek, részesei és felidézői a múltnak.

A kaposvári Babavilág Múzeum tulajdonosa, Nyersné Meláth Veronika egy évtizede gyűjti a babákat. Az első kettő egy német parasztruhába öltöztetett lányka és egy fiúcska volt. Ők alapozták meg a ma már több mint 500 babából álló gyűjteményt. A 2007. tavaszán megnyílt kaposvári babamúzeumban mintegy 350 porcelánbaba látható.

A magángyűjtemény tulajdonosa egy ideje már nem csak gyűjti, de készíti is a porcelánbabákat. Eddig két, saját kezűleg készült babával gazdagította a gyűjteményét.A 17. században főként fából, egy évszázaddal később rongyból készült babákkal játszottak a kislányok.

A porcelánbabák valódi otthona Német- és Franciaország. Innen indult világhódító útjára a kislányok kedvenc játékszere.A babák sorozatgyártása a múlt század első éveiben kezdődött az Egyesült Államokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását