2024. április 25. - Márk

Móri-ügy és egy napló

Nem terheli felelősség a fogva tartó büntetés-végrehajtási intézetet amiatt, hogy a móri bankrablással meggyanúsított és az előzetes letartóztatása alatt öngyilkosságot elkövető N. László naplója kikerült az intézetből - derült ki a Büntetés-végrehajtás O
2008. augusztus 25. hétfő 19:47 - Hírextra
"A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka által elrendelt, és a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka által lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az N. László által írt napló feltételezett kijutásáért a fogva tartó büntetés-végrehajtási intézetet nem terheli felelősség" - írta Kovács Klára. Hozzátette: a vizsgálat során semmilyen adat nem merült fel arra, hogy az intézet dolgozói közül bárki is segített volna az önvallomás kijuttatásában.

A szóvivő tájékoztatása szerint bizonyítottá vált, hogy amíg a gyanúsított előzetes letartóztatásban volt, addig kizárólag a jogszabályban engedélyezett módon tartott kapcsolatot.

"Az ellenőrzött levelek tartalma nem veszélyeztette a büntetés-végrehajtási intézet biztonságát, illetve a büntető eljárás sikerességét" - szögezte le levelében Kovács Klára. Hozzáfűzte: egyértelműen kizárható az is, hogy a naplót csomagban küldte ki, vagy látogatás során hozzátartozóinak adta át, mivel csomagot nem küldött, látogatót pedig csak az úgynevezett fülkés-telefonos” helyiségben fogadott.

A szóvivő tájékoztatása szerint a vonatkozó minisztériumi rendelet alapján ellenőrzés nélkül 23 alkalommal találkozott ügyvédjével. Hozzátette: a szabályozás értelmében az előzetes letartóztatottnak a védőjével való kapcsolattartása nem ellenőrizhető.

A 2002. május 9-én elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablással gyanúsított N. László 2007. július 13-án, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben felakasztotta magát és életét vesztette. Halála után majdnem egy évvel később került nyilvánosságra naplója könyv formájában.

Ebben további bűncselekményekről számol be, amelyeket részben összefüggésbe hoz egy bűnözői csoporttal, illetve az állítólagos vezetőjükkel, egy szerb tömeggyilkosnak titulált, Radó nevezetű férfivel. A naplóban N. László ezt a férfit teszi felelőssé többek között a móri mészárlásért is.

Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a kötet megjelenését követően jelentette be, hogy belső vizsgálatot rendel el amiatt, hogyan juthatott ki az intézetből a napló.
Ugyancsak vizsgálatot ígért Bencze József országos rendőr-főkapitány is, aki úgy fogalmazott: utasítást adott arra, hogy ellenőrizzék a férfi naplójában szereplő bűncselekményeket; N. László egy állítása sem maradhat ellenőrizetlenül.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a napló alapján látható, hogy a férfi kettős személyiségű volt és bizonyítható módon saját bűncselekményeit kivetíti az általa szerb tömeggyilkosnak titulált, Radó nevezetű férfire.

Az ügyben az MTI hétfőn megkereste a Nemzeti Nyomozó Irodát; Csécsi Soma helyettes szóvivő tájékoztatása szerint még tart a vizsgálat.

A 2002-ben történt, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás ügyében június 10-én kezdődött a tárgyalás. A büntetőper egyedüli vádlottja - N. László öngyilkossága miatt - W. Róbert, aki ellen más mellett kitervelten, több emberen, társtettesként elkövetett emberölés a vád.
N. Lászlót a 2003-ban Veszprémben elkövetett postásgyilkossággal is gyanúsították, ebben az ügyben azonban a férfi halála miatt a rendőrség megszüntette az eljárást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását