2024. április 24. - György

Iskolakezdési akció

Iskolakezdési akciót szervez a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szeptember elejétől, ezért a közlekedésbiztonsági szempontból veszélyeztetettnek ítélt általános iskolák környékén fokozott rendőri jelenlét lesz tapasztalható - tájékoztatta közlemén
2008. augusztus 25. hétfő 11:35 - Hírextra
A rendőrök a napi oktatás kezdetén és befejezésekor segítik a gyerekek biztonságos közlekedését, úttesten való átkelését. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak az autósok jogkövető magatartásának ellenőrzésére, főként a biztonsági öv és a gyermekülés használatára. A pedagógusok bevonásával pedig balesetmegelőzési témájú előadásokat szerveznek a tanulók számára.

A rendőrség arra kéri a vezetőket, hogy ebben az időszakban fokozottan figyeljenek a gyerekekre, mert a szünidő befejeződése után a tanulók gyakrabban közlekednek figyelmetlenül.
Arra kérik a szülőket, hogy iskolába indulás előtt beszéljék meg a gyermekekkel a lehetséges közlekedési útvonalakat, ismételjék át velük a szükséges közlekedési szabályokat és hívják fel figyelmüket a lehetséges veszélyhelyzetekre.

A gyalogosan közlekedő kisebb gyermekekkel - főleg az első osztályt megkezdőkkel - az első napokban közösen tegyék meg az érintett útvonalat, beszéljék meg, hol és hogyan közlekedjenek, különösképpen figyelve az úttesten való átkelés helyszínére és módjára - például takarásból lehetőleg ne lépjenek az úttestre és ne próbáljanak átszaladni a gépjárművek előtt.

Sötétedés után a gyermek jobb láthatósága érdekében jó szolgálatot tesznek a különböző módon viselhető fényvisszaverő kiegészítők (matricák, prizmák, karpántok, mellény).

Ha a gyermek kerékpárral közlekedik a lakóhely és a tanintézet között, érdemes már jó előre biztonságos kerékpárútvonalat kijelölni az otthon és az iskola között, amelyet kezdetben szintén közösen kell végigjárni. Közben fel kell hívni a gyermek figyelmét a veszélyes pontokra - magas járdaszegély, kapu illetve garázs be nem látható ki- és bejárója, meredek, közvetlenül úttestre vezető terek és utcák, útburkolati hibák.

Sok kerékpárosbaleset oka a szabálytalan kanyarodás és az elsőbbség meg nem adása, ezért az ide vonatkozó szabályokat is ismertetni kell az iskolásokkal. Azt is tudniuk kell, hogy csak 12. életévük betöltése után kerékpározhatnak főútvonalon, és a kerékpáron egyáltalán nem szállíthatják társaikat.

Elindulás előtt ellenőrizni kell a bicikli hét kötelező felszerelését, az elöl fehér vagy kadmiumsárga, a hátul piros lámpát vagy villogót, a piros fényvisszaverőt, az első keréken a sárga küllőprizmát, az első és hátsó féket, valamint a csengőt.

Ezen alapvető szabályok és tanácsok betartásával jelentősen csökkenthető a gyermekbalesetek kockázata - hangsúlyozzák a rendőrök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását