2024. május 7. - Gizella

Eltemették Románia egyik leggazdagabb emberét

Szülővárosában, a romániai Lugoson temették el hétfőn Iosif Constantin Dragant, Románia egyik leggazdagabb üzletemberét, aki 91 éves korában halt meg Spanyolországban, és körülbelül 1,6 milliárd dolláros vagyont hagyott maga után.
2008. augusztus 25. hétfő 15:56 - Hírextra
A román milliárdos egyszerű családban jött a világra, édesapja tímármester volt. Dragan élete jelentős részét külföldön töltötte, hiszen már egyetemista korában ösztöndíjjal távozott Olaszországba, ahol 1941-ben telepedett le. Itt elvégezte a római La Sapienzia egyetem közgazdaságtan szakát, és közben román kőolajat szállított a fasiszta Olaszországnak. Az üzlet olyannyira jól ment neki, hogy már 1948-ban megalapíthatta a Nyugat-Európában palackozott propánbutángázt forgalmazó Butan Gas társaságot.

Szülőhazájába nem térhetett vissza 1948 után, mert már huszonéves korában megfertőzték a legionárius-vasgárdista eszmék, ezért a román kommunista hatalom számára nemkívánatos személlyé vált. A román milliárdos végül mégis "rehabilitálta" magát a kommunista hatalom szemében, ugyanis Nicolae Ceausescu diktátornak a román nemzeti ideológia és gyakorlat dolgában valóságos belső titkos tanácsadója volt.

A román lapok szerint Dragan a sokak által amatőrnek tekintett történészi munkásságával nyerte el Ceausescu bizalmát. Ő alkotta meg ugyanis azt a tézist, miszerint a trákok nem csak a dákoknak, hanem a rómaiaknak is az őseik voltak, és ebből következtetett a román nemzet meglehetősen vitatott "több évezredes" múltjára.

Dragan üzlete a rendszerváltás után töretlenül ívelt fölfelé. Három évig Románia leggazdagabb embereként tartották számon 1,6 milliárd dollárra becsült vagyonával. A gazdagok toplistáján csak tavaly veszítette el az elsőséget.

A milliárdosra visszaemlékezők szerint Dragant kedvelték a nők fiatal korában. Hódítóerejét azonban öregkorára sem veszítette el, hiszen jelenlegi feleségét, Daniela Veronicát 78 éves korában vette el, amikor a hölgy még csak 22 éves volt. Azóta három gyermekkel ajándékozta meg, és várhatóan ők lesznek a tetemes vagyon örökösei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását