2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ma választják a legfőbb ügyészt

A parlament tervezett napirendje szerint ma a határozathozatalok végén, várhatóan fél nyolckor kezdődik a legfőbb ügyész megválasztása. A jelöltről titkos szavazással döntenek a képviselők.
2010. december 6. hétfő 07:58 - HírExtra
Schmitt Pál államfő november 26-án jelentette be, hogy Polt Pétert javasolta legfőbb ügyésznek. (Az Országgyűlés nemrég módosította a legfőbb ügyész megválasztásának szabályait: egyszerű helyett kétharmados többséggel, hat helyett pedig kilenc évre választja meg a Ház.)
Ha Polt Péter megkapja a kétharmados támogatást, akkor a tervek szerint este nyolc óra után esküt tesz.

Akár már ma voksolhatnak a képviselők Lázár János pénteken benyújtott indítványáról, amelyben a Fidesz frakcióvezetője a közjogi méltóságok 13. havi juttatásának eltörlését kezdeményezi. Ehhez házszabálytól eltérésre van szükség, ezért részben emiatt hétfőn összeül a házbizottság soron kívüli ülése.

Ugyancsak ma lesz a zárószavazás az idei költségvetés módosításáról szóló indítványról, a médiatanács jövő évi költségvetéséről, a rendészeti törvényről, valamint a minisztériumok felsorolásáról és az egyes iparjogvédelmi jogszabályok módosításáról. Utóbbi kettő elfogadásához kétharmados parlamenti többség kell.

A várhatóan több mint kétórás határozathozatali időszakban számos módosító indítványról is dönt az Országgyűlés. Ezek közé tartozik a nyugdíjreform, az adósságcsökkentő alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosítások, illetve a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslat.

A Ház várhatóan megválasztja a MÁV gazdasági helyzetét vizsgáló bizottság alelnöki posztjára Jávor Benedeket (LMP).

A határozathozatalok után kezdődik Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán fideszes képviselők két törvényjavaslatának együttes általános vitája.

Szintén a házszabálytól eltérés elfogadásán múlik a bíróságokkal kapcsolatos két törvénymódosítás tárgyalása. Ha a parlamenti képviselők négyötöde megszavazza ezt, akkor a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló egyes törvények módosításáról, valamint a bíróságok elnevezéséről, székhelyéről és illetékességi területének meghatározásáról szóló törvénymódosítások együttes, összevont általános és részletes vitája a jövő héten lesz.

Ha a házszabálytól eltérést nem szavazza meg a Ház, akkor még hétfő este elkezdődik az indítványok általános vitája, a részletes vita pedig kedden lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását