2024. május 5. - Györgyi

Félidőben közelebb a bronzhoz

Az utolsó előtti nap lehet a legsikeresebb a magyarok számára, hiszen öt kajak-kenu egységünk is érdekelt az 500-as döntőkben és a magyar női kézilabda válogatott is a bronzért lép pályára Korea ellen - ráadásul vezet is a félidőben 15-13-ra.
2008. augusztus 23. szombat 08:08 - Gedei Szilárd
Korea közelebb a bronzhoz

Dél-Korea. Megint. Ha valaki látta a hat nappal ezelőtti meccset a csoportkör utolsó fordulójában, az lehet, hogy azóta egyszer-kétszer felébredt már éjszakánként verejtékben úszva. Akkor 33-22 lett, ez azonban más.

Ma már a bronzérem a tét.

Az érem, amire a játékok kezdete előtt alig gondolt valaki – főleg amikor felkészülésen kikaptunk a nem túl acélos Kazahsztántól. Aztán minden rendbejött, a lányok bejutottak negyeddöntőbe, bár két súlyos vereséggel is el kellett számolniuk (Oroszország és a mostani ellenfél ellen). Aztán jött a románok elleni negyeddöntő és a parádé, utána pedig újra az oroszok és újra nem tudtunk mit csinálni. Azaz maradt a bronzmeccs és a reménykedés, hogy a hullámvölgyhöz hasonlító szereplésünk a végén hegymenetben ér véget.

Ez pedig így is nézett ki a Dél-Korea elleni bronzmérkőzés elején. Már 6-3 is állt az eredményjelzőn a mi javunkra és úgy nézett ki, hogy a koreaiak legnagyobb erősségét, azaz hogy szétfutkossák az ellenfelet a javunkra tudjuk fordítani. Ennél azért rugalmasabbak ám a kis ázsiaiak, és azonnal tudtak váltani a pályán. Ha mi kimentünk nyitottat védekezni, ők alkalmazkodtak és nagyobb fokozatra kapcsoltak, ha pedig visszaálltunk hatos falra, az ellenfél is statikusabb játékra váltott: megpróbáltak betörni, és még átlövésből is be-betaláltak. Ami azért nem kis teljesítmény az átlagos magasságukat figyelembe véve…

Egykettőre átvették hát az irányítást a koreaiak és elkezdték ugyanazt játszani, amit a két csapat előző meccsén: meg nem álltak egy pillanatra sem. Ráadásul kezdtek kellemetlenné válni az eredményjelzőn látottak is:11-8-ra vezettek ekkor már a kék mezesek.

Nem estek azonban pánikba a lányok és kezdték felvenni a ritmust. Ferling ma is lendületesen játszott, Görbicz is csak-csak hozta a minimumot, Pálinger pedig elkezdett védeni. Mindezzel pedig már nem tudtuk elkerülni, hogy átvegyük a vezetést és ha már így alakult, akkor meg is tartsuk a félidő végéig.

Félidőben tehát Magyarország - Dél-Korea 15-13

Ez már a végjáték...


A tegnapi Vajda-arany után reméljük, hogy a magyar sportolók ma még éhesebben akarják majd az érmeket. A Shunyi Kajak-kenu pályán ma megrendezendő hat döntőből ötben érdekeltek vagyunk. Először majd Vereczkei Ákosnak szurkolhatunk majd fél tíztől, aztán jön a friss olimpiai bajnok Vajda Attila, aki bizony a duplázáson ügyködik – a tegnapi 1000 méteres finálé után ma az 500-as futamot is be akarja húzni a kenu egyesek mezőnyében.

Azután jön Kovács Kati és minden bizonnyal a kajak egyéni 500 méteres döntő után feláll a dobogóra, s ha már ott jár, szeretnénk, ha a legtetejére állna – erre minden esélye megvan a huszonháromszoros világbajnokunknak. Aztán Kammereren és Kucserán a sor, hogy javítsanak a tegnapi ötödik helyükön. Hiszen az 1000 méteres döntőben fél távnál az első helyen lapátoltak, ami azért ad némi esélyt ötszázon a jó szereplésre.

Az egyetlen olyan szám után pedig (kenu kettes), ahol nincs magyar a döntőben újra vízre száll az akkor már azért minimum egy olimpiai éremmel (csak csillogjon) gazdagabb Kovács Kati, persze ezúttal megosztva a hajót Janics Natasával. A szuperegységtől pedig nem is várhatunk mást, mint az olimpiai bajnoki címet. Ők is ezt várják maguktól…

De még a döntők előtt eldől, hogy Görbicz Anitáék éremmel térnek-e majd haza a pekingi kalandtúrájukról. A bronzmeccsen az ellenfél Korea, akiktől egyszer már nagyon kikaptunk a csoportmeccsek utolsó fordulójában. Hajdu János csapatának nem lehet más célja, mint az érem, azaz a sydney-i ezüst után női kézilabda válogatottunk újabb olimpiai éremmel gazdagíthatja kollekcióját. Ami azért valljuk be, nem rossz teljesítmény azután, hogy közvetlenül a játékok előtt Hajdu le akart mondani – Kazahsztán ellen ugyanis nem sikerült egy felkészülési meccs.

Utolsó magyarként pedig Parti András hegyikerékpárosunk mutatkozik be a mai napon, mounten bikosunknak sem az olimpiai érem a cél, de azért reménykedünk a jó szereplésében a kutyanehéz hegyi pályán, ahol a női versenyen is sok esélyes elszállt már.

Azért nem rossz a felhozatal az utolsó előtti napra, nem? Ráadásul végre ma is úgy kelhetünk, hogy valamiféle édes illat terjeng a levegőben. Jó kis finom aranyszag…

A tegnapi nap eseményeinek összefoglalóját itt olvashatják.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását