2024. április 26. - Ervin

Bolt sikerének kulcsai

Öt sikerkulcsa van Usain Boltnak, a háromszoros olimpiai bajnoknak, aki első ízben nyerte meg a nyári játékok történetében egyaránt világcsúccsal a 100, a 200 méteres síkfutást, valamint a 4x100-as váltót.
2008. augusztus 23. szombat 07:20 - Hírextra

A teste: Bolt a 21. század sprintere. Előtte kevés szakértő gondolta volna, hogy egy ilyen óriás (196 cm, 88 kilogramm) képes lesz megdönteni a 100 méteres síkfutás világcsúcsát. Túl nagy ahhoz, hogy gyorsan kijöjjön a rajtgépből, mondták. Bár a rajt távolról sem az erőssége, de eleget dolgozott azon, hogy már ne is legyen számára hátrány. Ugyanakkor képes optimális, 2,70 méteres lépéseket tenni. Így összesen 40 óriáslépés kell neki a célba éréshez, szemben a riválisok 45-ös átlagával.


Agy: elég volt látni, hogyan riszált a 100 méteres döntő előtt. A jamaicairól alig 22 évesen lepereg minden nyomás. Honfitársával, Asafa Powellel ellentétben őt szinte repítik a nagy alkalmak. Május 31-én New Yorkban először csapott össze a kétszeres világbajnok Tyson Gay-jel: világrekordot futott 100-on (9.72). Az első olimpiai döntőjében augusztus 16-án újabb világcsúcsot futott (9.69). És még hátra volt a 200 méter, ahol nem okozott neki különösebb nehézséget Michael Johnson megdönthetetlennek hitt rekordjának "szétzúzása" (19.30).


Edző: a csodafutó megtalálta magának az öreg bölcset, aki képes mederbe terelni hevét. Glen Mills, egyfajta jamaicai szósszal leöntött buddha, mintegy harminc éve edzősködik. E csiszolatlan gyémántot a 2004-es athéni olimpia után találta meg. Bár még nem tudta meggyőzni Boltot, hogy menjen fel 400 méterre, de már sikerült érettebbé tenni őt. Tanítványa nem a legszorgalmasabb az edzéseken, és nem rajong a diétákért sem, de már nem hibázza el versenyeit és nem sérül meg olyan gyakran, mint korábban.


Irányítás: Mills sokáig habozott, hogy megpróbálják-e a 100-200 duplázást Pekingben, mert félt, hogy Bolt nehezen bírja az egymást követő futamokat. Tanítványa megtalálta a megoldást: csak egyet futott végig teljes erővel. A 100 méteren egészen a középdöntőig csak "ügetett", a döntőben pedig csak 80 métert vágtázott. A 200 méteren az előcsatározások során kocogott, aztán a döntőben odatette magát. Összeszorított foggal futott, végül elégedetten grimaszolva ajándékozta meg magát a legjobban vágyott rekorddal, egy nappal 22. születésnapja előtt.


Tapasztalat: ifjú kora ellenére Bolt már régi motoros. Első junior világbajnoki címét 16 évesen szerezte, első olimpiáján 18 évesen vett részt. A jamaicai további két 200-as világbajnoki döntőben szerepelt (2005-ben 8., 2007-ben 2. lett) Peking előtt.



Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását